Tusindvis i kø for at købe Rowlings sidste eventyrbøger.

Hobevis af Harry Potter-fans var natten mellem fredag og lørdag samlet foran boghandlere over hele verden til en af årets største litterære begivenheder. Udgivelsen af den syvende og sidste Harry Potter-bog. Og København var ingen undtagelse.

Boghandler Jane Hansen (tv.) fra Bog&idé på Strøget mærker en stigende interesse for at få Harry Potter-bøgerne først. Foto: Thorkild Amdi Fold sammen
Læs mere

Klokken er 23.15 natten mellem fredag og lørdag. Køen snor sig hele vejen rundt indenfor i Bog&idé på Strøget i København, hvor hobevis af børn og teenagere er samlet for at få den syvende og sidste udgave af J.K. Rowlings bøger om Harry Potter.

De venter alle på, at klokken bliver 01.01, hvor bøgerne bliver frigivet til salg.

Lokalet er pyntet op med Harry Potter plakater, flagermus, spindelvæv og frøer, og flere folk i køen er klædt ud som bogens hovedpersoner. Det hele foregår til lyden af troldemusik.

Midt i lokalet står det, alle folk er her for. Kasser og atter kasser alle sammen plomberede og med påskriften Bloomsbury, som er det forlag, der udgiver Harry Potter.

Få skridt derfra sidder 20-årige Jakob Vase fra Valby. Han har læst alle de foregående bøger indtil flere gange og sidder og bladrer i den sjette bind, mens han skuler over mod papkasserne.

»Der ligger en ære i at være forrest i køen. Det var jeg også, da femmeren og sekseren udkom,« fortæller Jakob Vase, der har ligget i kø, siden boghandlen åbnede klokken ti fredag morgen. Når han har købt bogen, er planen at tage direkte hjem og læse, til han er helt færdig. Det regner han med at være klokken otte her til morgen.

Hvad er det, som gør Harry Potter værd at vente på?

»De første udgaver var deciderede børnebøger, men jeg var heller ikke så gammel, da jeg startede med at læse dem. Efter fjerde bind udviklede plottet sig og blev mere indviklet. På samme måde har jeg også selv udviklet mig og er blevet voksen,« fortæller han.

Klokken er nu 23.58, og der er lidt over en time, til bogen bliver udgivet. Folk strømmer til, og køen går nu hele vejen ud på gaden.

Lidt derfra hos Arnold Busck i Købmagergade, er der også natteåbent.

Potteramok
»Harry! Harry! Harry!« skråler en stor gruppe teenagere, der har samlet sig ude foran boghandlen. De maser for at komme ind til bøgerne. »Harry! Harry! Harry!« Glem alt om køkultur. Dette er både krig og kærlighed på en gang. Det er Harry Potter og her gælder alle kneb. Boghandleren åbner forsigtigt døren, mens skrigende, larmende og løbende fans stormer ind i butikken.

Klokken er 00.25 og 15-årige Niklas Toft Larsen står og fniser, mens han viser optrinnet på sin kamera-mobiltelefon. Han står forrest i køen og har gjort det siden klokken 18.00.

»Jeg kommer tidligt, så jeg kan komme hjem og læse med det samme. Jeg kan også godt lide hele tanken om at være en af de første sammen med folk over hele verden,« fortæller han.

Kl. 00.59 Tilbage igen ved Bog&idé på Strøget.

Køen går nu hele vejen ud på gaden som en fin lang hale, der er koblet til boghandlen og først slutter på den anden side af Klosterstræde. Folk begynder at tælle ned, og kort efter køber Jakob Vase bogen som den første med et selvtilfreds smil. Han bevæger sig ud på gågaden, hvor han forsvinder i mængden af fredagsfulde folk, som normalt præger indre by på denne tid af ugen.