Teatre nægter at gå op i røg

Det er slut med at ryge på scenen, og teatrene risikerer bøde, hvis de overtræder ny rygelov. Det agter teatrene at se stort på. »Vi opfører kunst, ikke sundhedsdirektiver,« lyder det fra Det Kongelige Teater.

Kan Ulf Pilgaard være en rigtig dronning uden sin Prince 100? Foto: Jeppe Michael Jensen Fold sammen
Læs mere

Arbejdstilsynet får travlt med at notere overtrædere af den ny rygelov på teatrene.

Kunsten er ikke fritaget i rygeloven, fordi politikerne nægtede at lave undtagelser. Så Ulf Pilgaard må ikke længere optræde i sit glansnummer som kæderygende dronning Margrethe i Cirkusrevyen og udsætte medspillere og publikum for passiv rygning.

»Men man kan jo forholde sig til en lov på tre måder: overholde den, søge dispensation eller overtræde den. I det her tilfælde har jeg mest lyst til det sidste,« siger konsulent for Cirkusrevyen og direktør for Aalborg Kongres- og Kulturcenter, Ernst Trillingsgaard, der undrer sig over rækken af kontrolforanstaltninger fra en liberal regering: »Hvad bliver det næste?«

Kunst er ikke sund
På Det Kgl. Teater har Operaen på Holmen været røgfri lige siden åbningen. Men ikke på scenen. Her har ildens gud Loke kæderøget i operachef Kasper Bech Holtens moderne opsætning af Richard Wagners »Ringen«, hvor Loke blev fremstillet som en nikotinplettet reporter.

Nationalscenen agter heller ikke at underlægge sig nogen form for kunstcensur.

»Vi opfører kunst. Ikke sundhedsdirektiver som er besluttet her eller i Bruxelles. Kunst er ikke sund,« lyder det fra teatrets kommunikationschef Kresten Schultz Jørgensen.

Ulydigheden kan komme til at koste teatret bøder, ifølge Arbejdstilsynet, selv om det ikke agter at agere rygepoliti og overvåge kunstnere, der puster røg i hovedet på hinanden.

»Vi er en tilsynsmyndighed, ikke et rygepoliti,« siger pressekoordinator i Arbejdstilsynet, Tanja Krabbe:

»Men i og med at der ikke er lavet undtagelser i rygeloven for kunstnerisk virksomhed, så må vi behandle f.eks. Det Kgl. Teater som andre virksomheder, hvis vi erfarer, at der bliver røget, når vi kommer for at kontrollere arbejdsmiljøforholdene.«

- Og så koster det en bøde?

»Så må vi tage stilling i det konkrete tilfælde, om vi vil indstille til politiet, at der skal rejses retslig tiltale med henblik på en bøde,« siger Tanja Krabbe.

Det er alle partier, minus Det radikale Venstre, der har vedtaget rygeloven og besluttet, at der ikke skulle være undtagelser for kunsten, som i England og Irland.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) har ikke ønsket at kommentere sagen.