Skideballe til DR2 vært for Israel-kronik

Studievært på Deadline, Adam Holm overskred DRs etiske regler med kronik om Israels offensiv.

Adam Holm erkender, at han har overskredet DRs etiske regler. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR.dk/Agnete Schlichtkrull

En af Danmarks Radios markante profiler, studieværten på DR2s nyhedsprogram Deadline, Adam Holm, har fået ørene i DRs interne maskine.

Efter at have skrevet en kronik onsdag i Politiken om Israels seneste offensiv i Gaza, blev studieværten torsdag kaldt til samtale hos sin chef, Olav Skaaning Andersen, hvor han i direkte vendinger fik at vide at han havde overskredet DRs etiske regler. Og det erkender Adam Holm:

- Jeg har været blåøjet, jeg har overskredet DRs etiske reglement og det har jeg undskyldt efter en meget kraftig reprimande. Jeg har fået at vide af Olav Skaaning, at han fortsat har tillid til mig, men at jeg ikke en gang til skal demonstrere samme mangel på fornemmelse for at holde tingene adskilt, siger han til Berlingske Tidende.

Og Adam Holm fortsætter:
- Selv jeg kan kun sige, at her sidder jeg. Jeg er 39, jeg er hårløs, jeg er far til to, jeg har rynker, og så er jeg alligevel plumpet i. Der er ikke meget andet for mig at sige end, at I har ret i Jeres kritik og at jeg undskylder. Kronikken var noget der trængte sig på, men det var idiotisk, når man skal prøve at tilstræbe en høj grad af objektivitet. Jeg har bommet og så må jeg tage de slag der måtte komme. Det her job lægger op til, at man godt må have lidt mere kant end de har på TVAvisen, så jeg har flyttet grænserne lidt mere end jeg har været opmærksom på. Jeg har forregnet mig. Der er nogle regler og dem har jeg sat over styr, og der er ikke meget andet at sige, end at jeg med røde ører undskylder overfor mine kolleger.

Adam Holm skriver bl.a. i sin kronik, at ”det udelukkende er de israelske motiver der mistænkeliggøres” og han stiller bl.a. spørgsmålet: ”De palæstinensere der affyrer raketter mod civile mål i Israel, er de ikke skyldige i intentionen om at ville dræbe andre mennesker?”

Olav Skaaning Andersen der både er chef for Deadline, Orientering og DR2 Udland svarer på spørgsmålet om, hvor Adam Holm har fejlet:

- DRs etiske regelsæt siger, at man ikke kan udtale sig som DR-person uden forudgående aftale. Og det gør han ved at stå linet op som Adam Holm fra DR2. På den måde udtaler han sig på DRs vegne. Min vurdering af den sag har været, at han har bragt nogle synspunkter på bane, som jeg ikke var tilfreds med, at en studievært på Deadline bringer frem. Derfor har jeg haft en samtale med ham, og vi enige om, at det ikke sker igen. Adam er klar over, at han er gået over stregen, siger Olav Skaaning Andersen.

Hvis han havde spurgt om lov, hvis han havde informeret om den kronik, der var på vej, havde han så fået lov til at skrive den?

- Det er jo et hypotetisk spørgsmål. Det gjorde han ikke. Så det kan jeg ikke svare på. Men jeg kan sige, at naturligvis har alle personer en grundlovssikret rettighed til at ytre sig, men så skal jeg også overveje om vedkommende kan bestride den stilling, han eller hun måtte have i Danmarks Radio. Hvis man f.eks. ytrer sig om Israel til fordel for den ene eller anden, så er spørgsmålet om man kan være studievært på Deadline, siger Olav Skaaning Andersen.

Så svaret på det hypotetiske spørgsmål nærmer sig vel nej?

- Der er jo i DRs programmer etiske regelsæt, men der er også den holdning, at DRs medarbejdere har en grundlovssikret ret til at ytre sig, men samtidig er det vores arbejde - mit arbejde - at sørge for, at vi stadig lever op til at vi er helt uafhængige i Danmarks Radio. Derfor er en studieværts plads central og derfor er det vigtigt, at man ikke går ud og ytrer sig alt for bastant,” lyder det fra DR-chefen.

Læs hele Adam Holms kronik på Politiken.dk.