Potter noter

Hvordan kunne det gå til, at en komplet affotografering af verdens bedst bevogtede bog, »Harry Potter and the Deathly Hallows,« pludselig kunne dukke op på internettet i denne uge?

Foto: Murray Close/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ifølge flere internationale medier skyldes lækagen, at 1.200 amerikanske Potter-fans ved en fejl fik tilsendt bogen i tirsdags, selv om den først må udleveres til de forventningsfulde læsere natten mellem fredag og lørdag. Fadæsen har fået J.K. Rowlings amerikanske forlægger, Scholastic, til at »indlede retslige skridt« mod firmaerne Levy Home Entertainment og DeepDiscount.com, der menes at være skyld i fadæsen.

Potter II
Samtidig med, at forfatter og forlag ærgrer sig over lækagen, er en gruppe Potter-fans gået i gang med kollektivt og i rasende fart at skrive samtlige affotograferede sider ud som almindelig tekst, så de bliver lettere at læse på internettet. »Vi leder efter nogen, der kan hjælpe os med at gøre bogen færdig,« står der i en meddelelse på www.torrentfreak.com »Vær så venlig at kontakt , så I kan komme i kontakt med os. Ingen særlige kundskaber er nødvendige, ud over at man skal kunne læse og skrive. Vi vil være meget taknemmelige for jeres hjælp.«

Selv om Harry Potter lever i en okkult verden og af samme årsag er blevet fordømt i konservative, kirkelige kredse, ikke mindst i USA kan han godt bruges i en god og opbyggelig kristen sammenhæng. Det mener man i hvert fald i Church of England, der i denne uge udgiver pjecen »Mixing it up with Harry Potter«. I pjecen får kirkelige ungdomsarbejdere gode råd om, hvordan de kan bruge de unges fascination af Harry Potter-bøgerne til at sprede det kristne budskab. Eller som rev. John Pritchard, biskop af Oxford, forklarer det til avisen The Times: »Jesus brugte jo også historiefortælling til at engagere og udfordre sine lyttere.«

Udgivelsen af den nye Harry Potter-bog natten mellem fredag og lørdag har skabt splid i Israel, skriver The Jerusalem Post. Mange israelske boghandlere vil gerne deltage i den globale event, men dette harmer landets ultraortodokse minister for handel og industri, Eli Yishai, fordi »Harry Potter and the Deathly Hallows« udkommer kl. 2.01 lørdag morgen, israelsk tid midt i den jødiske sabbat. Eli Yishai har lovet at udstede bøder til hver eneste israelske boghandel, der formaster sig til at bryde lukkeloven.

Harry Potters »mor«, J.K. Rowling, har engageret sig i sagen om den forsvundne britiske pige Madeleine McCann, skriver The Times. I samarbejde med sine forlæggere har hun sikret, at boghandlere verden over får tilsendt Madeleine-plakater, så disse kan være hængt op, når millioner af Potter-fans natten mellem fredag og lørdag møder op for at købe et eksemplar af syvende og sidste bind i troldmandssagaen. På plakaten vil der, udover et billede af Madeleine, være en henvisning til The International Centre for Missing and Exploited Children.