Oldgamle bryster tildækket for at tækkes Iran

Premierminister Renzi fik kvindestatuer på museum dækket for ikke at støde Irans premierminister Rouhani på besøg i Rom.

Irans præsident Hassan Rouhani i festligt lag med pave Frans på besøget i Vatikanet tirsdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

I en stadig kriseramt italiensk økonomi strækker man sig gerne vidt, når der er handelsaftaler for 17 milliarder euros på spil. For vidt, mener nogle italienske politikere, efter at Italiens premierminister Matteo Renzi har ladet en række antikke statuer tildække for ikke at fornærme en iransk delegation.

Iranerne med præsident Hassan Rouhani var på besøg i Italien mandag og tirsdag på det første officielle besøg i et andet land efter at handelssanktionerne mod Iran er blevet ophævet. Her blev der afholdt pressemøde på De kapitolinske Museer, som præsidenten havde fået en rundvisning på. Museerne indeholder en stor samling klassiske romerske statuer, og op til pressekonferencen skulle iranerne passere en række af dem, hvor så de kvindelige var blevet overdækket, for at Venus & co.'s bare bryster ikke skulle støde Rouhani og de øvrige strengt religiøse iranere.

Italienske aviser rapporterer også om, at præsidentens følge var meget opmærksomme på, at præsident Rouhani ikke blev fotograferet i nærheden af en kæmpe bronzestatue af den romerske kejser Marcus Aurelius på hesteryg. Problemet var, at man meget tydeligt kunne se hestens genitialer på statuen, der er fra andet århundrede AD.

Af hensyn til de muslimske iranere blev der heller ikke serveret vin ved arrangementerne med præsident Rouhani. Men de forskellige særhensyn har fået knubbede ord med sig fra flere sider i Italien.

»Det er pinligt, at Italien bøjer sig for iranerne på den her måde. Det er også lidt latterligt,« sagde Daniele Capezzone, centrum-højre politiker og tidligere talsmand for Forza Italia ifølge britiske The Telegraph.

Vittorio Sgarbi, kunstkritiker og kendt italiensk TV-personlighed, sagde at kun »ignorante geder« kunne have besluttet af gemme statuerne væk:

»Jeg tror ikke, præsident Rouhani ville være blevet overrasket over, at der er nøgne statuer i Rom.,.

Hassan Rouhani, der har en 120 mand store delegation med sig, har udover at underskrive handelsaftaler i stor stil, også besøgt paven i Rom under besøget. Onsdag lander den iranske delegation i Paris, og her har man tradition for at være noget mere stejl overfor religiøse særhensyn.

Det iranske besøg var egentlig planlagt i november, men blev udskudt på grund af terrorangrebet der, men under planlægningen af det besøg, forsøgte iranerne også at få vinen fjernet fra menuen på Elysee Paladset. Men middag uden vin var for meget for franskmændene, der ifølge Le Monde affejede særhensynene som »latterlige«.