Mette Frederiksens nye Instagram-profil skaber mystik: »Hvor meget har du betalt?«

Har statsministeren betalt for at overtage sit brugernavn på Instagram? Har hun stjålet det? Det er spørgsmål, som i disse dage florerer på de sociale medier. Mette Frederiksen er netop kommet på Instagram, men det er ikke foregået gnidningsfrit. For profilen tilhørte tidligere en kvinde fra Køge. Nu har et hashtag-kor rejst sig mod hende. Statsministeren svarer igen med blomster.

»Vi anmodede Facebook om brugernavnet, da det tilhørte en inaktiv profil, der ikke var blevet brugt i ni år,« siger Socialdemokratiets partisekretær i et skriftligt svar til Ekstra Bladet om statsminister Mette Frederiksens overtagelse af Instragram-brugernavnet #mette fra en tidligere indehaver. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

#NotMyMette. Sådan lyder beskeden igen og igen på statsminister Mette Frederiksens Instagram-konto. Mette Frederiksen er ikke deres Mette.

Kommentarerne kan virke svære at afkode ved det blotte øje, men de viser tilbage til, at Mette Frederiksen nu er kommet på Instagram. Men hun beskyldes for ikke at gøre det på fineste vis: For brugernavnet »Mette,« som statsministeren hedder på det sociale medie, har tidligere tilhørt en kvinde ved navn Mette Olsen fra Køge. Og nu går rygterne, om Mette Frederiksen og Socialdemokratiet med ufine metoder har rapset det. Godt hjulpet på vej af programmet »Det Lille Mememageri« på Radio24syv.

»Hvor meget har du betalt Instagram for at overtage @mette?« lyder et af spørgsmålene på et af statsministerens opslag.

»Hvorfor stjæler du instagramkonti?« lyder et andet.

Må godt sige undskyld

Om Mette Frederiksen og statsministeriet har betalt for det pågældende Instagram-brugernavn er fortsat uvist. Men en ting er sikker: Brugernavnet har tidligere tilhørt en anden. Hende har »Det Lille Mememageri« fået i tale. Hun bor i Køge og arbejder som projektleder. Og ikke på noget tidspunkt er hun blevet kontaktet. Hun fandt først ud af det, da journalister begyndte at kontakte hende.

Hun fortæller, at hun oprettede profilen i 2008 eller 2009. Den har dog været inaktiv, fordi hun glemte sit kodeord og ikke kunne logge ind på den. Derfor oprettede hun en ny profil.

»Det kunne være meget rart at vide, at éns profil er blevet overtaget af statsministeren,« siger Mette Olsen, der tidligere havde profilen.

»Hun må godt lige sige undskyld for at stjæle min profil uden at spørge om lov.«

Og det har Mette Frederiksen nu gjort. Hun har indtil videre slået fem billeder op på sin profil. Det seneste er et billede af Mette fra Køge.

»Mød Mette fra Køge. Hun havde profilen her før mig. Nu har jeg været så heldig at overtage brugernavnet efter hende. Så kan profilen igen blive brugt. Stor tak til Mette. Der er blomster på vej,« skriver statsministeren under billedet.

Ikke uden fortilfælde

Det er imidlertid ikke første gang, at brugere oplever, at deres brugernavn bliver overtaget af magtfulde personer. Tidligere på året bragte BBC en historie om, at det royale par Prins Harry og Meghan Markle har overtaget en Instagram-konto fra en uvidende borger.

Kevin Keiley hedder han, og i omkring tre år har han haft profilen @sussexroyal, fordi han støtter forboldholdet Reading FC, med kaldenavnet Royal. Og så bor han i West Sussex. Deraf navnet. Han har ligesom danske Mette ikke hørt en lyd fra dem, der har overtaget brugernavnet. Det er han irriteret over.

Han fik at vide, at brugernavnet blev givet videre, fordi hans profil var inaktiv. Ifølge BBC havde han ikke mange følgere og lagde ikke opslag op tit, men han brugte profilen til at følge andre og interagere med deres indhold.

Men ifølge Instagram skete overtagelsen i overensstemmelse med det sociale medies retningslinjer. Kevin Keiley er endnu ikke kommet tilbage på Instagram, men han udelukker ikke, at han måske vil åbne en ny profil. Men der er et forbehold:

»Jeg tror ikke, jeg vil følge de royale,« siger han til BBC.

I overensstemmelse med retningslinjer

Zetlands techjournalist Frederik Kulager har været på sagen omkring Mette Frederiksens nye Instagram. Han har været i kontakt med Socialdemokratiets partisekretær, der udelukker, at statsministeren har betalt for sit Instagram-brugernavn. Facebook har ifølge Frederik Kulager overført brugernavnet fra en inaktiv profil.

»Det hele er foregået i overensstemmelse med Instagrams juridiske retningslinjer,« skriver partisekretæren til Frederik Kulager.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Statsministeriet, der oplyser, at statsministeren ikke har nogen kommentarer.

»Vi anmodede Facebook om brugernavnet, da det tilhørte en inaktiv profil, der ikke var blevet brugt i ni år,« siger Socialdemokratiets partisekretær i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

»Efter god dialog med Facebook overførte de brugernavnet til os. Det hele er foregået i overensstemmelse med Instagrams juridiske retningslinjer,« skriver han.