Mestertyv dømt - kunstværker frygtes brændt

En rumænsk mand, som havde held med at stjæle værker af Picasso, Monet og Gauguin fra et hollandsk kunstmuseum, skal knap syv år i fængsel. Kunstværkerne er til gengæld væk.

Man frygter, at kunstværkerne er blevet tilintetgjort, efter at den nu dømtes mor, som også er på anklagebænken, har sagt, at hun satte ild til værkerne for at fjerne beviser og beskytte sin søn. Radu Dogaru ses til højre, til venstre går en Eugen Darie, der også er dømt skyldig. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOGDAN CRISTEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUMÆNIEN: En 29-årig rumænsk mand, som var tiltalt for at have udtænkt et spektakulært tyveri af syv mesterværker, blev tirsdag dømt til knap syv års fængsel for tyveriet i retten i Bukarest. Malerierne blev stjålet fra museet Kunsthal i Rotterdam i Holland sidste år, og kunstværkernes skæbne er stadig uvis, skriver AFP.
Hovedpersonen, Radu Dogaru, var ikke selv til stede under domsafsigelsen, som blev læst op at dommeren, Adrian Ioan Chitoiu.

»Radu Dogaru skal afsone seks år og otte måneders fængsel,« fastslog dommeren.

Selv om Dogaru nu er dømt for tyveriet i oktober 2012 af de verdenskendte malerier, der tæller værker malet af Picasso, Monet og Gauguin, er malerierne endnu ikke fundet. Man frygter, at de er blevet tilintetgjort, efter at den nu dømtes mor, som også er på anklagebænken, har sagt, at hun satte ild til værkerne for at fjerne beviser og beskytte sin søn.

Hun har senere trukket sin kommentar tilbage, men eksperter fra Rumæniens Nationalhistoriske Museum har tidligere sagt, at aske fra hendes ovn indeholdt rester fra oliemalerier og søm fra billedrammer fra før det 19. århundrede.

Blandt tyvegodset var Picassos værk »Tete d’Arlequin«, Monets »Waterloo Bridge« og Paul Gauguins »Femme Devant une Fenetre Ouverte, dite La Fiancee«.

En seperat efterforskning er ifølge AFP i gang i forbindelse med den mulige ødelæggelse af kunstværkerne.

En af Radu Dogarus medskyldige, Eugen Darie, blev også idømt en fængselsstraf på seks år og otte måneder tirsdag. Han havde blandt andet været chauffør i forbindelse med tyveriet.

Det forlyder, at erstatningskravet for malerierne er på mere end 130 millioner kroner, og det hollandske kunstmuseum har tidligere fået stor kritik for manglende sikkerhed ved tyveriet i oktober 2012.