Medaljeregn på Akademiet

Under den årlige stiftelsesfest uddelte Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster traditionen tro medaljer for ypperlig indsats inden for kunstarterne. Se vinderne her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under den årlige stiftelsesfest på Charlottenborg uddelte Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster traditionen tro medaljer for ypperlig indsats inden for kunstarterne. Den bundne som arkitekturen og den frie - i betydningen billedkunsten.

  • Med C.F. Hansen Medaillen - den højeste udmærkelse, Akademiet kan tildele en arkitekt - hædres således Ulrik Plesner, der har arbejdet over det meste af verden og herhjemme har lavet Slotsarkaderne i Hillerød.
  • Thorvaldsen Medaillen er den højeste udmærkelse, Akademiet kan tildele en billedkunstner. Den gik i år til to personer: Eva Koch, der laver videoer og skulpturer og for nylig har udstillet på Glyptoteket. Den anden gik til Freddie A. Lerche, der er kendt for meget minimalistiske malerier.
  • Eckersberg Medaillen - for indsats af høj kvalitet inden for den fri eller den bundne kunst - blev tildelt billedhuggeren Erik Varming, arkitekten Poul Ove Jensen, der er en af hovedarkitekterne bag Storebæltsbroen, Louis Becker, der er partner i Henning Larsens Tegnestue, og Ursula Reuter Christiansen. Hun har blandt andet repræsenteret Danmark ved Biennalen i Venedig.
  • Thorvald Bindesbøll Medaljen, som gives for indsats af høj kvalitet inden for brugskunst og industriel grafik, gik til designeren Cecilie Manz og arkitekten Ove Rix.
  • N.L. Høyen Medaljen, der tildeles for indsats af høj kvalitet inden for forskning, fortolkning eller formidling af de skønne kunster, overrækkes til forfatteren og rektor for kunstakademiet Mikkel Bogh.

Den traditionsrige fest holdes hvert år i slutningen i marts. Dermed opfyldes et løfte, der blev givet Frederik V i 1754, da Akademiet fik sin første fundats. Dengang lovede professor Carl Gustav Pilo , at Kunstakademiets fødselsdag fremover skulle være den samme som kongens - 31. marts - »til Deres Majestæts stedsevarende Ihukommelse blandt os og Efterkommere«.