Matsuev og de andre

Klassisk. Man glemte alt om dirigentens kontroverser og fik den vildeste jazzimprovisation i mands minde. Godt man var til gæstespil med Det Amerikanske Ungdomsorkester i Tivoli!

Den russiske pianist Denis Matsuev i røg og damp under afslutningsceremonien for Vinter-OL i Sochi i 2014. Søndag gav han publikum en stor oplevelse i Tivoli. Foto: Phil Noble/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det Amerikanske Ungdomsorkester. Musikere på højst 19 år. Alle uden uddannelse.

Tivoli havde satset stort med arrangementet søndag eftermiddag. Folk tog udfordringen op og fyldte godt i koncertsalen.

Resultat: Nogle af sommerens stærkeste musiktimer. Man forventede nærmest ingenting og fik det bedste. En vanvittig veltrimmet studiegruppe i røde bukser og sorte kondisko over hele linjen.

Alene størrelsen. De færreste orkestre kan stille på turné med så mange musikere. Måtte de gode mennesker i Tivoli have sagt tak for indsatsen med et solidt turpas til alle bagefter!

Gæstestjerner kunne have solgt salen selv

Eftermiddagens to gæstestjerner kunne så samtidig have solgt salen selv.

Denis Matsuev er en af vor tids bedste på flygel. Selv i landsmanden Rakhmaninovs tredje klaverkoncert. I det værk, de fleste ellers kendte til bevidstløshed.

Russeren med det kæmpe hoved og smilet fra øre til øre har fundet en helt ny poesi i det stykke. Hvem kan for eksempel glemme hans lille duet med fagotten undervejs – denne enestående gensidighed, denne lytning.

Eller for den sags skyld hans ekstranumre af Sibelius og en fuldstændig forrygende fantasi over et af klaverkoncertens temaer. Komplet med rock i venstre hånd og rul over tangenterne. De stående ovationer blev til springende ovationer,

Og ja: Det Amerikanske Ungdomsorkester har selveste Valery Gergiev med på turneen. En både feteret og forkætret skikkelse i russisk musik.

Feteret for sin næsten ubegribelige ihærdighed. Han har omkring 400 engagementer om året. Det er vistnok verdensrekord.

Og forkætret på grund af de personlige forbindelser til præsidentstyret. Han tog for eksempel Putins parti i den gamle sag om punkbandet Pussy Riots fængsling og er i øjeblikket persona non grata på ukrainsk jord.

Han forbliver en dybt original kunstner uanset hvad. Visuelt med sine karakteristiske vink med fingerspidserne og udseende a la mafioso. Lydmæssigt med sit flair for outrerede tempi og sommetider uortodokse forskelle på vigtigt og uvigtigt.

Det kan af samme grund være rart med en symfoni som Prokofievs fjerde på programmet. Værket er lidt ukendt for alle og kastes derfor ikke ud i eksperimenter. Man får det bare.

Nuvel: Ungdomsorkestrets uniformering er måske lidt passé eller bare meget amerikansk. Selv den bedste teenager kan også snuble lidt i renheden af og til – om end aldrig i engagementet. Og når man tager et så kort uddrag af »Romeo og Julie« til sidst, vil det næsten altid virke lidt skamklippet.

Men tilbage står indtrykket af en verden, der stadig har storslåede sider. En verden med masser af håb for fremtiden. Midt i alt det andet.

Hvis man har hørt det, har man ikke hørt noget lignende.

Hvem: Det Amerikanske Ungdomsorkester med Denis Matsuev og Valery Gergiev.

Hvad: Musik af Debussy, Rakhmaninov og Prokofiev.

Hvor: Tivolis Koncertsal, søndag.