Kvinderne skal lære deres krop at kende - igen

Siden 1970erne har hvert årti fostret sin helt egen udgave af håndbogsfænomenet »Kvinde kend din krop«. 2010ernes version vil bl.a. rette fokus mod mediernes retoucherede kvindebilleder og årsagen til, at de fleste præventionsformer er et kvindeanliggende.

Den seks kvinder store redaktionsgruppe, som er ved at stykke en ny udgave af »Kvinde kend din krop« sammen: Marie Louise Melgaard, Charlotte Lund Dideriksen, Caroline Due, Sara Hornum, Christine Dreyer Alexandersen og Agnes Broeng Elsberg. Bogen udkommer sidst på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil udvide rammerne for, hvad kvindeidealer er. Vi gider ikke ligne kvinderne fra reklamer, musikvideoer og film. Ikke hver dag i hvert fald. Vi vil opfattes som ligeværdige mennesker, uanset om vi har mascara på eller ikke går med BH. Vi vil gerne have sex og en masse orgasmer – med eller uden hår på kroppen. Vi vil være frie.«

Sådan kommer det til at lyde, når stilen bliver lagt i forordet til en ny udgave af »Kvinde kend din krop«. Bogen er under produktion, og det er planen, at den skal udkomme sidst på året.

Bag udgivelsen står en redaktionsgruppe på seks kvinder i 20erne og begyndelsen af 30erne.

»Vi bliver ofte spurgt, om der virkelig er grund til at lave en ny version. Svaret er klart ja. Den seneste udgave fra 2001 virker allerede forældet. Stilen, sproget, eksemplerne og referencerne er allerede utidssvarende. Desuden har verden udviklet sig i mellemtiden,« siger redaktionsmedlem Sara Hornum, der også studerer litteraturvidenskab.

Og behovet for en kvindehåndbog er der stadig.

»Det er en »steady seller« med et fint årligt salg. Hvis den ikke var der, ville nogen finde på at lave den. Forskellige generationer af kvinder står over for forskellige udfordringer,« siger forlægger Claus Clausen fra forlaget Tiderne Skifter, der har sendt samtlige udgaver af »Kvinde kend din krop« på gaden. Selve indholdet har forlaget dog ikke meget at gøre med. Det bliver traditionen tro planlagt og koordineret af en redaktionsgruppe, som den forrige »Kvinde kend din krop«-redaktion udvælger og giver stafetten videre til. En del af teksterne bliver skrevet af eksperter, andre tekster står redaktionsgruppen selv for.

Som teaterstykke

Den kommende »Kvinde kend din krop« bliver den femte. Hertil kommer Mungo Parks meget anmelderroste teaterforestilling over »Kvinde kend din krop«, som fik premiere i 2010, og som løbende spiller på teatret.

De forskellige årtiers bøger har titlen og et fokus på kvindekroppen til fælles, men derudover er de vidt forskellige. Den første »Kvinde kend din krop« udkom i 1975 og var et regulært kampskrift. Bogens forord bliver afsluttet med følgende ord:

»Vi skal ikke kun kæmpe for en ligestilling med mændene. Vi må kæmpe for et samfund, hvor hverken kvinder, mænd, børn eller gamle bliver udbyttet. Vi må kæmpe for et klasseløst samfund.«

I 1975-orginalen er det private i høj grad politisk og fjendebilledet krystalklart. Mændene og kapitalisterne står for skud, mens undertrykkende samfundsstrukterer og markedsmekanismer bliver analyseret og munder ud i konkrete opfordringer til blandt andet at droppe skønhedsindustriens produkter og rejse et folkekrav om gratis tamponer og bind, da »det ikke kan være meningen, at nogen skal tjene penge på vores biologiske funktion«.

Da 2001-udgaven udkom, var holdningerne væk og tonen langt mere pragmatisk. Udgaven byder blandt andet på en neutralt oplysende liste over cirka-priser på en række kosmetiske operationer.

I den kommende udgave af »Kvinde kend din krop« får piben en anden lyd.

»Vi vil gerne have nogle holdninger til forskellige ting. Det skal bare ikke være sådan, at vi dikterer, at nogle valg er mere rigtige end andre. Så bliver det bare en ny form for kvindeundertrykkelse. Vi har ikke et fjendebillede, men vi vil problematisere nogle samfundsstrukturer – ikke bestemte måder at være kvinde på,« fortæller redaktionsmedlemmet Sara Hornum.

P-piller til mænd

Den nye udgave af »Kvinde kend din krop« vil blandt andet pege på det faktum, at der endnu ikke er p-piller til mænd på markedet.

»De er jo blevet udviklet. De er bare aldrig kommet på markedet, fordi medicinalindustrien vurderer, at de ikke er salgbare på grund af mulige bivirkninger som kvalme, vægtstigninger og depressioner, hvilket jo lyder bekendt for rigtig mange kvinder, der tager p-piller. Vores pointe er ikke at fordømme p-piller. Vi vil bare gerne nuancere og informere og vise, at der er markedsstrukturer, som gør sig gældende for udvalget af prævention,« siger Sara Hornum.

Forfatterhonoraret til redaktionen bag »Kvinde kend din krop« er siden 1975 gået til K. Vinders Fond, og det gør det stadig. Fonden bruger sine penge på kønspolitiske aktiviteter – heriblandt den meget omtalte fotoboks »kussomaten«, hvor kvinder anonymt kan sprede benene og få taget et nærbillede af deres kønsdele. Formålet er at vise, hvordan virkelighedens kvinder ser ud i en verden, hvor pornoindustriens og mediernes kropsidealer påvirker mange piger og kvinder. Fotografierne fra »kussomaten« vil være at finde på håndbogens website kvindekenddinkrop.dk, mens en professionel fotograf vil tage lignende billeder til bogen.

»Vi går meget op i, at der skal være masser af fotografier. Vi skal væk fra tegninger, fordi de er med til at reproducere myter om, hvordan kvinders kønsdele ser ud, » siger Sara Hornum.

Utilfredse unge

I 2010 viste en undersøgelse fra foreningen Sex & Samfund, at hver tredje teenagepige er utilfreds med sine kønsdeles udseende.

»De gynækologer, der er tilknyttet »Kvinde kend din krop«, fortæller også, at de meget ofte bliver opsøgt af kvinder, der er kede af deres kønsorganers udseende. Vi siger ikke, at man skal lade være med at få lavet sin krop om og eksempelvis få lavet intimkirurgi. Vi vil bare gerne nuancere billedet af, hvordan kvinders kønsorganer ser ud, ved at vise fotografier af en helt masse kvinder,« fortæller Sara Hornum.

Færre informationer om sygdomme

Den nye »Kvinde kend din krop« vil også indeholde færre informationer om sygdomme end de tidligere versioner. De informationer vil man i stedet kunne finde på bogens website, så der er mulighed for løbende opdateringer, når forskere finder frem til ny viden og nye anbefalinger. Websitet vil også byde på en række kvinders personlige historier og masser af uredigerede billeder af kvinders kroppe.

»Det bliver vores modsvar til ugeblade og andre mediers retoucherede kvindekroppe,« siger Sara Hornum, som understreger, at 2010ernes »Kvinde kend din krop« skal være en bog, der henvender sig til alle kvinder:

»Den skal ikke kun tale til kvinder som os selv, der har en universitetsbaggrund og er kærester med mænd.«