Kvinde kend din krop – gennem tiderne

1975, 1983, 1992 og 2001: Se de fire tidligere udgaver af »Kvinde kend din krop«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinden er offer – gør oprør!

Den første »Kvinde kend din krop« er et regulært feministisk kampskrift tilsat information om kvinders liv og sundhed. Fjendebilledet er patriarkatet og kapitalismen. Det private er i høj grad politisk. I håndbogen lyder det blandt andet:

»Dine seksuelle problemer er ikke kun dine. Problemerne opstår, fordi vi lever i et samfund, der bygger på, at nogle mennesker har magt over andre. Mænd har magt over kvinder, og de, der ejer, har magt over dem, der kun ejer deres egen arbejdskraft.«

Bogen langer blandt meget andet ud efter den mandsdominerede medicinalindustri, forbrugerismen i forbindelse med børneudstyr, skønhedsindustrien, myter om kvinden som hysterisk og svag og fabrikanterne af bind og tamponer, som sælger deres produkter til »ågerpriser«.

Bogen rummer en del tegninger, men også fotografier af nøgne kroppe i helfigur, seksuelle situationer og nærbilleder af kvinder og deres underliv, mens de udforsker deres kønsorganer.

»Kvinde kend din krop«, 1975.

Mennesket som maskine og den alternative verden

I den anden udgave af »Kvinde kend din krop« er kvinder ikke længere kapitalismens og patriarkatets undertrykte slavehær, som bør gøre oprør i samlet flok. Men de har det heller ikke nemt, og de skal finde balance og harmoni i livet. Mistilliden til den etablerede medicinalindustri er intakt, og samfundskritikken er da heller ikke forsvundet. »Vi lever i et usundt samfund, det ved vi« lyder det i bogen, som beskriver, at mennesker er blevet til maskiner, der er besatte af at producere og eje ting og som glemmer »vores følelser, vores intuition, vores kropslige rytme, vores sanselighed, vores religiøsitet, vores spontanitet«.

Håndbogen har et betydeligt fokus på naturmedicin og alternativ behandling og indeholder blandt andet et urtekatalog med opskrifter.

Sproget er blevet mere frivolt. »Kusse«, »pik« og »bolle« bliver brugt i bogen, hvor førsteudgaven med ganske få undtagelser holder sig til »skede«, »penis« og »samleje«.

I 1983-versionen er nye emner som spisevægring, bulimi og »ubehersket chokoladeforbrug« omtalt, mens redaktionen i forordet forklarer, at den har fravalgt emner som moderne fødselsteknologi og den nye kønssygdom AIDS.

»Kvinde kend din krop«, 1983.

Det sunde individ

1990ernes »Kvinde kend din krop« lægger vægt på sundhed frem for sygdom og kvindefrigørelse.

»Sundhed er at kende sig selv. Sundhed er at kunne mærke sig selv. Sundhed er at tro på sig selv. Sundhed er at kunne mærke sin træthed. Sundhed er at kunne hvile. Sundhed er at bruge sine kræfter. Sundhed er at kunne sige ja. Sundhed er at kunne sige nej. Sundhed er at kunne udfolde sig,« lyder det i håndbogen, hvor kvinder bliver anset for at være vidt forskellige individer, der har ansvaret for egne valg og egen krop – og det private er som udgangspunkt overhovedet ikke politisk mere.

»Vi kunne simpelthen ikke holde den offerrolle ud mere, som både 75- og 83-bogen pålægger kvinden,« forklarede bogens redaktør, Hanne Fokdal, dengang i et interview til Berlingskes journalist Trine Munk-Petersen.

»I dag handler det ikke bare om kampen for at blive synlige som kvinder. Om at stå last og brast og råbe højt for at blive hørt. Nu er det op til den enkelte kvinde at fatte, at vi alle – mænd og kvinder – er forskellige. Derfor giver bogen ingen patentløsninger,« lød de uddybende ord fra Hanne Fokdal.

På billedsiden er bogen domineret af tegninger.

»Kvinde kend din krop«, 1993.

En sundhedsfaglig opslagsbog

Der er ingen holdninger tilbage i den fjerde udgave af »Kvinde kend din krop«. Håndbogen er en moppedreng på 695 sider – den klart tykkeste version.

Redaktionsgruppen lægger meget vægt på at oplyse uden at tage stilling.

»Læser du nærværende bog i forventning om at finde svar på, hvor nutidens kvinder skal hen, og hvad der skal til, for at vi opnår fuld ligestilling mellem kønnene, bliver du imidlertid skuffet. Bogen er først og fremmest en opslagsbog om kropslige forhold kvindelivet igennem,« skriver redaktionsgruppen i bogen.

Efter at bogen er udkommet, er der derimod masser af holdninger til den. Bogen bliver kritiseret fra flere sider. Blandt andet for at den ikke forholder sig kritisk til skønhedsindustrien, men neutralt oplyser om forskellige tilbud og eksempelvis bringer en liste med priser på forskellige kosmetiske operationer.

Billedsiden er mere manipuleret og distanceret, end det er tilfældet i de tidligere bøger, og der er kun få fotografier af kvinders kønsorganer.

»Kvinde kend din krop«, 2001.