Kunstnere og politikere tørnede sammen

Kulturministeren og kulturordførere mødte kunstnere til debat på Berlingske, og gode råd fra de udøvende kunstnere til politikerne var der ikke mangel på. Bl.a. om netværk og dagpengeregler.

Standup-komiker Sebastian Dorset (med ryggen til) formåede at holde god ro og orden på panelet som ordstyrer ved »Kulturens valgkampsmøde«. Fra venstre ses Jørgen Arbo-Bæhr (EL), Lars Barfoed (K), Holger K. Nielsen (SF), Marianne Jelved (R) og Jakob Fuglsang fra Alternativet. Foto: Mathias Bøjesen Fold sammen
Læs mere

Politikerne stod i går skoleret ved »Kulturens valgkampsmøde«. Et arrangement stablet på benene for at mase kulturen ind i valgkampen få dage før, krydset skal sættes.

Linet op ved høje borde stod kulturminister Marianne Jelved (R) og en række kulturordførere fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten klar til at lægge øre til frustrationer over den danske kulturpolitik. Men samtidig virkede de også glade for muligheden for at diskutere kultur. Hvorfor mon? Af den simple grund at kulturspørgsmål ikke trækker overskrifter i en valgkamp.

Debatten var arrangeret af Berlingske i samarbejde med komponistforeningen DJBFA. Foreningens formand, Susi Hyld­gaard, indledte debatten med en kærlighedserklæring til kulturen, fordi kulturen trykker på alle knapper i et menneske. Ryster vores overbevisninger og pirrer vores tvivl.

»Når kulturen kan være alt det, er det så ikke mærkværdigt, at den er så fraværende, når vi endnu en gang har det oppe at vende, hvordan vores alle sammens samfund skal skrues sammen?« spurgte hun ud i salen.

»Man står rigtigt meget på egne ben«

Alene med pointen er hun ikke, for der var tilsyneladende rigeligt at diskutere. Kunstnere fra alle genrer havde samlet sig på Berlingskes øverste etage og udfordrede politikerne med sine egne erfaringer.

En af dem var Fallulah, den dansk-rumænske musiker og komponist, som det er lykkedes at bringe sin musik uden for de rød-hvide grænser.

Selv om hun i manges øjne er en dansk eksportsucces, påpegede hun, hvad der gør det særligt svært for danskere at slå igennem i udlandet sammenlignet med vores svenske naboer.

»Vi har fantastisk musik i Danmark og en masse muligheder. Men vi er ikke så gode til at skabe netværk og bakke hinanden op. Jeg var i New York på et tidspunkt med en gruppe svenske kollegaer, og her spillede en af kunstnerne koncerter arrangeret gennem den svenske ambassade. Jeg tænkte »ej hvor fedt«. Men sådan en mulighed har jeg aldrig haft. Man står rigtigt meget på egne ben,« forklarede den 30-årige musiker og understregede, at ambassaderne blot er ét forslag til, hvor der kan skabes bedre netværk for danske kunstnere i udlandet.

Ja tak til flere kunstnerkolonier

I stedet for de mange støttekroner, mener Fallulah, at der skal fokuseres mere på, hvordan man hjælper kunstnerne med at møde de rigtige mennesker og give dem en platform til at udbrede musikken.

Lars Barfoed (K) tog godt imod inputtet og fik nævnt, hvordan den danske ambassade i Berlin efter hans vurdering gør meget for at skabe netværk mellem danske musikere og billedkunstnere.

»Vi skal indtænke, hvordan vi kan gøre det flere steder i verden, så vi får nogle kunstnerkolonier, som kan repræsentere Danmark, men også understøtte dansk erhvervsliv,« lød det fra den konservative kulturordfører.

Marianne Jelved understregede dog, at danske ambassader i verden allerede »står på pinde« for at skabe netværk. Bl.a. i en stor kultursatsning i Kina.

»Men når Sverige bliver nævnt, så bliver vi nødt til at undersøge, hvad svenskerne gør, som vi ikke gør. Og det vil vi meget gerne gøre. Vi skal lade os inspirere af andre. Men vi har altså også et udvalg, som hjælper med eksport af musik for Danmark,« sagde hun.

Kunstnere efterlyser hjælp

Selv om debatten var helliget kulturdagsordenen, nåede stemmeføringen og klapsalveniveauet sit højeste, da debatten drejede ind på et velkendt tema fra valgkampen: Dagpengespørgsmålet, som også rammer mange freelancere i kulturlivet.

»Man kan ikke forestille sig kultur uden en afsender. Og det handler om at kende og anerkende, hvilke vilkår vi har på arbejdsmarkedet. Mit spørgsmål er, om I vil gå i brechen for os i Beskæftigelsesministeriet? Så I, der er kulturordførere, er ambassadører for os, så vi kan få bare lige muligheder sammenlignet med andre lønmodtagere på det danske arbejdsmarked,« lød det fra en freelance-musiker i salen.

Marianne Jelved forsikrede, at hun personligt havde båret eksempler fra kulturlivet videre til beskæftigelsesministeren forud for nedsættelsen af det udvalg, som arbejder på et udspil til et nyt dagpengesystem.

»Derfor forventer vi også, at udvalget kommer med bud på, hvordan vi kan skabe et nyt dagpengesystem i en verden, der er helt anderledes end den, vi havde, da vi skabte det nuværende system,« lød det fra kulturministeren.