Kan du overleve kampen om tronen?

En af årtiets største TV-succeser får endelig et computerspil, der er titlen værdig. Det første af seks historiedrevne »Game of Thrones«-spil lover godt. Og så kan det endda spilles på tavlecomputere.

Dvægen Tyrion Lannister er en af de figurer, man kan møde i spilversionen af »Game of Thrones«. Screendump
Læs mere
Fold sammen

Magtspil og intriger. Lidt lys og ekstremt mørke. Flerdimensionale personer og en uhyre detaljeret fantasiverden. De og mange øvrige elementer har i fire år tiltrukket millioner af TV-seere verden over til »Game of Thrones«. HBO-serien er baseret på George R. R. Martins bogserie, der startede i 1991 og endnu ikke er færdigskrevet. Ved hjælp af TV-serien er Martins værker blandt de få virkelig tunge fantasy-udgivelser, der er blevet kendt og anerkendt på mainstream-niveau. Og kompleksiteten er væsentlig højere end den, vi finder i eksempelvis »Ringenes Herre« eller serien om Harry Potter.

Af ovenstående årsager er det tankevækkende, at det indtil nu ikke er lykkedes spilbranchen at udvikle et eneste computerspil, der fanger noget af magien fra serien og bøgerne, for der må findes horder af købevillige fans. Der har været enkelte forsøg, der alle er faldet til jorden. Derfor er det en fryd endelig at opleve tonen og stemningen fra forlægget levendegjort i Telltale Games’ nye spilserie, der blot hedder »Game of Thrones«. Og endnu mere fantastisk er det, at spillet er tilgængeligt for alle. Det kan spilles på enhver PC, Mac, spilkonsol eller sågar på tavlecomputere med iOS eller Android-styresystemer. Spilteknisk er »Game og Thrones« baseret på den historiedrevne form, der sikrede spilmatiseringen af »The Walking Dead« (en anden populær TV-serie) et væld af priser fra spilmedier som »Årets Spil« forrige år. Med andre ord er der fokus på dialoger, og spilleren tvinges ustandseligt til at svare på urimelige spørgsmål og træffe brutale valg, der kan få både positive og negative konsekvenser for den videre historie.

Plottet i spillet kredser om huset Forrester – et mindre, adeligt hus i landet Westeros nordlige ende. De er loyale bannermænd til House Stark, der på mange måder er bogseriens hovedpersoner. I spillet gøres der intet for at forklare den enorme og komplekse baghistorie, og rent kronologisk dumper man ned netop som det skæbnesvangre »Red Wedding« finder sted. Med andre ord befinder man sig tidsmæssigt i TV-seriens tredje sæson.

Umiddelbart skulle man tro, at manglen på leflen for uindviede ville gøre spillet utilgængeligt for disse, men det er faktisk lykkedes Telltale Games at skrive en historie, der løber sideløbende med hovedplottet og sagtens kan stå på egne ben. Naturligvis får man allermest ud af spillet, hvis man har enten læst bøgerne eller set serien.

Tidspunktet, hvor vi lærer House Forrester at kende på, er mildt sagt dramatisk. På grund af hændelserne til det røde bryllup, trues hele slægten og deres hjemby, Ironrath, af udslettelse. Spilleren styrer på skift tre forskellige, vigtige figurer fra House Forrester og skal forsøge at sikre såvel slægtens som egen overlevelse. Akkurat som i serien bevæger man sig ustandselig fra asken til ilden, og tit og ofte synes problemerne og intrigerne uoverkommelige. Man føler sig hele tiden – og med rette – i livsfare.

Som nævnt er dialoger omdrejningspunktet i spillet, og når ens figur taler med andre – eksempelvis de berømmede Tyrion og Cersei Lannister, der spilles af seriens skuespillere – har man fire valgmuligheder, så man gennem sine handlinger former den videre historie. Mange af ens valg har minimale, kortvarige konsekvenser. Andre kan betyde liv og død for spilleren selv og tusindvis af skæbner i Westeros. Oplevelsen af at blive krydsforhørt af den depraverede og dyriske Ramsay Bolton i slutningen af dette afsnit hører til blandt de stærkeste »spilscener« det seneste år. Og afslutningen af dette første to timer lange afsnit af denne nye lovende spilserie vil få fans af »Game of Thrones« til både at juble og forfærdes på samme tid. Det bliver yderst interessant at følge hvilke konsekvenser de mange valg, man træffer i denne episode, får i de følgende afsnit.

De følgende fem episoder udkommer med 6-8 ugers mellemrum. Afsnit to ventes klar til download i løbet af januar måned.