»Jeg ved jo, hvad jeg har gang i«

Efter en hård uge med mediestorm og trusler på livet trak den 18-årige digterdebutant Yahya Hassan i weekenden stikket ud. Men det er især de positive reaktioner, der har overrasket ham, ikke forargelsen og truslerne, siger han.

Yahya Hassan mener ikke, at Gyldendal skulle have gjort mere for at forberede ham på den debat, hans digtsamling har affødt. »Deres opgave er at udgive min bog og lave et pænt omslag. Resten er mit ansvar,« siger han. Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sent fredag aften og Kulturnat i København. I Kulturministeriet har der aftenen igennem været fulde huse til en blanding af litteraturworkshops og fodbold på storskærm. Nu mangler aftenens sidste arrangement, hvor elever fra Forfatterskolen vil læse op af egne værker.

Én af deltagerne har på forhånd tiltrukket sig særlig opmærksomhed. 18-årige Yahya Hassan har hele ugen befundet sig i en sand medieorkan, efter at han er stået frem med sin personlige historie og en digtsamling om en voldspræget og kriminel opvækst i det aarhusianske indvandrermiljø.

De voldsomme reaktioner med trusler på livet har fået Kulturministeriet til i samarbejde med politiet at træffe betydelige sikkerhedsforanstaltninger før Hassans deltagelse i Kulturnatten.

Men aftenens hovedperson dukker aldrig op.

Lene Asp, bestyrelsesmedlem i Forfatterskolen, der står for arrangementet, venter forgæves og må til sidst gennemføre med de fem resterende deltagere.

»Jeg var bare på weekend. Jeg har haft en hård uge, så jeg trængte simpelthen til en pause. Og så droppede jeg oplæsningen, for jeg tænkte, at jeg havde mere brug for at slappe lidt af. Det var bare det. Helt udramatisk,« siger Yahya Hassan, da han mandag eftermiddag igen dukker op til overfladen og besøger Berlingske for at læse et af sine digte op på b.dk.

Er det kommet bag på dig, at din bog har medført så voldsomme angreb på dig?

»Den positive omtale har overrasket mig, den gode anmeldelse (i Politiken, red.) har overrasket mig. Alt det negative, alle de trusler, alle de folk, som er sure, og al forargelsen har ikke overrasket mig. Jeg har jo vidst, hvad jeg har gang i. Det er ikke kommet ud af den blå luft. Det er jo et liv, og det her miljø kender jeg, jeg kender de folk, jeg ved godt, hvordan de reagerer, så nej, jeg er ikke overrasket over, at der er nogen, der er sure eller forargede eller vil slå mig,« siger han.

»Jeg føler ikke, jeg er for dårligt forberedt, Jeg føler heller ikke, at mit forlag har gjort noget dårligt. Mit forlags opgave er at udgive min bog og lave et pænt omslag. Slut. Resten er mit ansvar.«

Hvordan har du tænkt dig at tackle det ansvar?

»Det ved jeg ikke, for jeg ved ikke, hvad jeg skal tackle, og jeg ved ikke, hvad det ansvar indebærer. Bogen er ikke engang udkommet endnu.«

Var du forberedt på, hvor stærkt tingene virker, når de kommer ud via massemedierne?

»Selvfølgelig spreder det sig, men sådan er det jo med medier. Det er jo ikke nogen hemmelighed. Politikerne bliver også revet rundt i medierne. Akkari blev også revet rundt i medierne. Så nej, det er ikke noget, der kommer bag på mig. Det er ikke fordi, jeg tænker: Åh nej, hvad har jeg rodet mig ud i? Sådan har jeg det ikke. Jeg skulle bare holde en ganske lille, stille og rolig weekend. Og nu er jeg på banen igen – læser op, giver interview, render rundt i gaden. Alt er ved det gamle.«

En sag for politiet

Hvad angår truslerne mod Yahya Hassan, er sagen overdraget til politiet, oplyser forlagsredaktør Simon Pasternak fra Gyldendal, der udgiver digtsamlingen.

»Vi er i kontakt med politiet og taler med dem om, hvad vi kan gøre, og hvad de gør. Det er både frastødende og tåbeligt med sådanne trusler. Og selvfølgelig har vi været bekymrede. Men jeg håber ikke, at det kommer til at overskygge den positive debat, der også har været,« siger han.

Det er første gang i »mange, mange år«, at Simon Pasternak oplever, at en debutdigtsamling får så stor gennemslagskraft.

Og forlaget har også prøvet at forberede Yahya Hassan på den debat, der ville komme.

»Selvfølgelig har vi et ansvar for vores forfatter. Men det er et delt ansvar. Vi udgiver hans digtsamling og taler med ham om, hvordan den skal lanceres og hvilke konsekvenser, det kan have, hvis han siger sådan eller sådan. Men det er jo hans valg, hvad han siger. Der er ingen tvivl om, at han virkelig gerne vil tale om de her ting, og det skal han også have lov til,« siger Simon Pasternak.

»Yahya Hassan er både intelligent og har nogle gode pointer. Men han er jo digter, ikke politiker eller debattør. Det er pressen, der har kørt de hårde vinkler op. Yahya kommer som digter med et meget personligt udsagn. Han skal ikke stå til regnskab for, hvad andre bruger hans udtalelser til.«

Hør Yahya Hassan læse digtet »Rullestolen« op fra sin debutdigtsamling:

Er du på mobilsitet, da klik her.