»Jeg erklærer jer nu for mand og mand at være«

Det homoseksuelle par Mark og Michael er taget hele vejen fra San Francisco i USA til København for at blive viet under Eurovision Song Contest.

Et tilrejsende homoseksuelt par fra USA, der via Visit Danmark har vundet rejsen over Atlanten (fra San Francisco) med hotelophold og det hele betalt. Planen er, at de skal giftes lørdag, ikke på Rådhuset, men på kanalrundfarten Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i sig selv ikke nyt, at udenlandske homoseksuelle kan blive gift i Danmark. Det har man kunnet siden 1989. Men når 42-årige Michael Coleman og 49-årige Mark Keeny fra San Francisco i USA siger »ja« til hinanden i København lørdag 10. maj, falder det sammen med finalen i verdens største musikkonkurrence, Eurovision Song Contest, hvor flere end 170 millioner seere - fortrinsvis fra Europa - vil følge med på samme tid.

»At vi skal giftes samme dag, som Eurovision-finalen bliver afholdt, gør vores bryllupsdag så afgjort mere mindeværdigt,« siger det nyforelskede par i munden på hinanden, mens de trisser rundt på Nyhavns brostensbelagte gader et par dage forinden.

Der bliver dog næppe tid til meget Eurovision-kiggeri for Mark Keeny og Michael Coleman. For da de som mange andre homoseksuelle par sendte en minutlang kærlighedsvideo ind af dem selv til VisitDenmark, vandt de stik imod forventning konkurrencen, som VisitDenmark i samarbejde med Wonderful Copenhagen og SAS udloddede i anledning af, at Danmark i år fejrer 25-års jubilæum for homoseksuelle partnerskaber, som det første land i verden. En romantisk og ikke mindst hemmelig plan for det amerikanske par er derfor nøje planlagt.

»Eftersom Eurovision er en populær kulturbegivenhed især blandt homoseksuelle, syntes vi, det passede perfekt, at vinderne af konkurrencen kom til København for at blive viet, mens festlighederne var på sit højeste. Mark og Michael skal derfor giftes på Kanalrundfarten, hvorefter de på københavner-manér på pyntet Christiania-cykel bliver kørt til Tivoli,« fortæller pressechef for VisitDenmarks amerikanske afdeling, Christina Heinze Johansson, og fortsætter:

»I USA er kendskabet til Eurovision selvfølgelig ikke så stort som i Europa, men i gay-kredse bliver Eurovision, som det – for amerikanerne – lidt besynderlige men fascinerende europæiske fænomen, det jo er, efterhånden mere og mere kendt og dyrket.«

Onsdag kunne man på B.dk se de første billeder af Københavns Kommunes særlige bryllups-events, der finder sted på forskellige lokationer i København, hvor både homo- og heteroseksuelle par kom forbi og blev viet.

Hvis drømmen om et impulsivt bryllup fortsat er til stede, er der håb forude, for både 9. og 10. maj holder kommunen dørene åbne for »Wonderful Weddings«, som arrangementet hedder.

Se Mark og Michaels vindervideo herunder: