Intimt kammerspil i kongens karet lyder tillokkende. Det er det desværre ikke

Der er masser af potentiale »Christian IV – Den sidste rejse«, men historien bliver aldrig vedkommende.

Rudi Køhnke spiller den unge konge, og selv om han har færre replikker end dygtige Baard Owe i dennes sidste rolle inden sin død, så er han langt mere udtryksfuld med sine øjne og sit kropssprog Fold sammen
Læs mere

90 minutter. Så længe varer »Christian IV – Den sidste rejse«, og den foregår så godt som udelukkende i en karet.

Utroligt nok bliver filmen aldrig visuelt kedelig eller klaustrofobisk. Den ferme fotograf Catherina Pattinima Coleman har tryllet med vinkler, lys og skygge, så alting føles frisk. Filmens visuelle kvaliteter til trods er det desværre en noget rodet fortælling.

Baard Owe havde sin sidste rolle som Kong Christian IV i dagens premierefilm Fold sammen
Læs mere

Kong Christian IV er døende og skal til Rosenborg Slot i København. Turen i bumlende karet er hård for den gråhårede konge (Baard Owe), og han lindres af både spiritus og noget særligt tobak, som han med iver tager imod fra sin nye livlæge. På turen håber han at blive forsonet med sin ekskone Kirsten Munk (Karen-Lise Mynster), som han fik spærret inde, efter at hun var ham utro med den tyske rhingreve Otto Ludvig.

Men gjorde hun kongen til hanrej? Eller var det en syg konges paranoia? Det er filmens omdrejningspunkt, og der gisnes om det i flashbacks til deres ungdom.

Udtryksfulde Køhnke
Rudi Køhnke spiller den unge konge, og selv om han har færre replikker end dygtige Baard Owe i dennes sidste rolle inden sin død, så er han langt mere udtryksfuld med sine øjne og sit kropssprog.

Det er primært manuskriptet, der trækker filmen ned. Dialogen er ofte sær og mangelfuld.

På et tidspunkt griner den unge Kirsten (Rosalinde Mynster) og rhingreven (Gustav Dyekjær Giese) hysterisk over en intern joke – det virker som dovent manuskriptarbejde, at de bare ler. Men når der dvæles ved Køhnkes ansigt, fornemmer man hans voksende frustration og smerte over at stå udenfor.

Den gamle konge giver Kirsten en mulighed for at blive fri fra sin arrest – hun skal bare indrømme, at hun var ham utro. Det vil hun ikke.

Det kunne være en intens konfrontation, særligt karetens lukkethed taget i betragtning. Men det bliver aldrig vedkommende, hvem der knaldede med hvem og hvorfor. Instruktør Kasper Kalle er blandt andet blevet kaldt Danmarks nye Dreyer – et stort pres at lægge på en debuterende filmmager. Men det er også et stort benspænd, han har sat sig med filmens begrænsede rum. Hans potentiale er ikke til at overse.

»Christian IV – Den sidste rejse«. Instruktør: Kasper Kalle. Medvirkende: Baard Owe, Rudi Køhnke, Karen-Lise Mynster, Rosalinde Mynster med flere.