Hyltoft kræver flere sømandsviser i P3

Bestyrelsesmedlem i DR, Ole Hyltoft, opfordrer P3 til at lægge musikstilen om, så programfladen også finder plads til gamle schlagere fra Højskolesangbogen som »Jens Vejmand« og »En sømand han må lide«. Med henvisning til, at pladsen er en ærefuld kulturpolitisk opgave, mener Ole Hyltoft ikke, at han blander sig unødvendigt.

Som en drilsk kommentar til P3, har konkurrenten 100FM fremstillet en annonce med budskabet 0% sømandsviser. Fold sammen
Læs mere

P3 anses traditionelt for at være en kanal for moderne, unge mennesker, men nu opfordres kanalens musikudvælgere til at finde de gamle grammofonplader frem og genopdage danske schlagere som »Jens Vejmand«, »Jeg ved en lærkerede« og »En sømand han må lide«. Opfordringen kommer fra Ole Hyltoft, som er udpeget til at sidde i DRs bestyrelse af Dansk Folkeparti.

Forslaget fremsættes, fordi der er et fint budskab - både musikalsk og lyrisk - i de gamle sange. Og det budskab skal Danmarks ungdom stifte bekendtskab med i stedet for rock, rap og pigtrådsmusik der ifølge bestyrelsesmedlemmet har »et nærmest krigerisk, menneskefjendsk og fascistoidt præg«.

»Jeg kalder det piskesmældsmusik ,og denne del af rocken bryder jeg mig ikke om at høre. Jeg synes, man bør skrotte det. Jeg mener, det har en dårlig virkning - og jeg tror ligefrem, det opildner unge i Ungdomshuset til at gå i klinch med politiet,« forklarer bestyrelsesmedlemmet i DR , der foreslår, at sange fra højskolesangbogen og sømandsviser får lov til at udfylde 20 procent af musikdelen på P3.

»En masse unge kender ikke Højskolesangbogen, men jeg tror, mange vil synes, det er dejlige sange. Festlige og mere melodiøse, end de der piskesmældssange,« siger Ole Hyltoft.

Værterne på P3 har på forskellig vis forsøgt at imødekomme Ole Hyltofts opfordring. I programmet »De Sorte Spejdere« har værterne Anders Lund Madsen og Anders Breinholt siden mandag spillet en daglig »Hyltoft«. Desuden har de også talt med bestyrelsesmedlemmet over telefonen, hvor han selv sang nogle af de værker, han havde i tankerne. På samme vis har programmet Go´morgen P3 forsøgt at tage en af Hyltofts andre opfordringer op, nemlig at recitere Steen Steensens Blicher. Vært i programmet, Jesper Holm alias »Kanonkongen«, morede sig over Ole Hyltofts opfordring og derfor valgte han at gøre lidt stads ud af det i programmet. Dog regner han ikke med, at sømandsviser og danske digtere kommer til at fylde meget i programmet.

»Man smiler af det og tænker; alle forslag er da velkomne. Nogle forslag vil man så bruge lidt mere tid på andre,« siger P3-vært Jesper Holm.

Må gerne blande sig

Hos Dansk Folepartis medieordfører, Louise Frevert vækker Ole Hyltofts forslag hverken overbærende smil på læben eller forargelse over, at et bestyrelsesmedlem blander sig i musikstilen på P3.

»Hans hjerte brænder for højskolesangen, det danske sprog og den danske sang. Det er en af grundende til, at han er et fantastisk valg til den bestyrelsespost. Vi bakker fuldstændig op om hans forslag. Om det lige er P3 der skal ændres, kan jeg ikke udtale mig om. Men selve princippet i det, er jo strålende,« siger Louise Frevert.

Tidligere bestyrelsesmedlemmer i DR, heri blandt Karsten Madsen, har for sin kritik af Irak-dækningen været årsag til en diskussion om, hvorvidt det er bestyrelsens opgave åbent at kritisere enkelte programmers journalistiske profil. Men Louise Frevert mener ikke, der er noget specielt odiøst i, at et bestyrelsesmedlem udpeger musikstilen på P3.

»Ole hyltoft må mene, hvad han vil, for bestyrelsen har jo principielt det overordnede ansvar,« uddyber Louise Frevert videre,

Ole Hyltoft selv mener heller ikke, at det er upassende for et bestyrelsesmedlem at udtale sig om musikstilen på P3. Han ser sin post som en »ærefuld kulturpolitisk opgave«. Samtidig mener han heller ikke, det er bedst, at de unge lyttere på P3 selv skal efterspørge den musik, der mangler.

»Det mener jeg ikke. I den offentlige debat skal argumenter tale for sig selv. Det skal ikke handle om afsenderen er mand, kvinde, ung eller gammel. P3 er det eneste regulære populærmusikalske program, som Danmark har, og oprindeligt var det ikke tænkt som et 100 procent teenageprogram,«@Tekst m. indryk: