Historiske museer: Vi skal ikke være auktionshuse

Det er bedre at destruere genstande, der blot fylder på lageret, end at sælge ud, mener to museumsdirektører. Kunstmuseer har ingen mulighed for at skille sig af med værker, så Aros-direktør er positiv over for mulighed for salg.

Aros. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil skade museerne troværdighed, hvis de får mulighed for at sælge ud fra gemmerne.

Det siger direktøren for Nordjyllands Historiske Museum, Lars Christian Nørbach, efter de borgerlige partier har foreslået at give museerne lov til at sortere i deres store lagre og sælge genstande, de ikke længere har brug for.

»Så bliver jeg auktionarius og ikke museumsmand,« siger museumsdirektøren.

»Jeg vil bestemt ikke bryde mig om at få mulighed for at sælge ud. Museerne lever af troværdighed, og når folk kommer med genstande til os, så indleverer de dem jo ikke til videresalg. Jeg frygter, at frygter, at folk vil holde op med at give ting til museer, hvis vi bare må sælge sagerne igen,« siger han.

På Museum Nordsjælland er holdningen den samme. Her kan man godt se, at det umiddelbart kan lyde tillokkende at sælge ud for at forbedre museernes økonomi. Men det er problematisk, mener museumsdirektør Ole Lass Jensen, fordi det vil skade tillidsforholdet til giverne.

Begge direktører erkender dog, at pladsmangel er et problem. Men  i dag kan de historiske museer allerede sortere i deres samlinger, og hvis hverken givers efterkommere eller andre museer vil have de overflødige ting, bliver tingene destrueret. Og det er bedre end at sælge, mener de.

Kunstmuseer har til gengæld ikke samme mulighed for at skille sig af med værker, hvis de først indgår i samlingen. Det fortæller direktør for kunstmuseet Aros, Erlend Høyersten, der er anderledes positiv over for de blå partiers forslag.

»Et kunstmuseum kan ikke vokse samlingsmæssigt i al evighed og uden grænser,« siger han og mener, at der før eller siden er brug for et opgør med praksis.

På Aros har man 10.000 værker, og det er både økonomisk og fysik ressourcekrævende at opbevare værker blot for opbevaringens skyld, forklarer museumsdirektøren.

»Der er ting i vores samling, som ikke er interessante eller relevante, som havde det bedre af at have sit eget liv i et andet foretagende eller på private hænder,« siger Erlend Høyersten og understreger, at salg skal være en pragmatisk løsning og ikke en løsning for finansiering.

På Nordjyllands Historiske Museum frygter direktøren også, at salgsmuligheden kun er første skridt:

»Det næste vil være, at en fiks politiker vil kunne sige, at det her ville være en kilde til finansiering, og museerne skal bare tage i mod så meget som muligt og så sælge det på den første auktion bagefter,« siger Lars Christian Nørbach.