V: Museer skal kunne sælge fra deres samlinger

Kulturministeren afviser borgerliges forslag om at åbne for salg af genstande fra museernes samlinger. Museer: Vi er ikke en forretning.

Michael Aastrup Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De borgerlige partier foreslår, at danske museer får mulighed for at sælge genstande fra deres bugnende samlinger.

»Jeg har fået henvendelser fra en del museer, som er nødsaget til at smide genstande ud, fordi de ikke har plads til dem på deres magasiner og arkiver. Jeg synes, at det er synd, at er er ting på arkiverne, som aldrig ser et udstillingslokale, men bare står og samler støv. Så det ville være en god ide, at skaffe nogle penge ved salg, så museerne kan få nyere og bredere samlinger,« siger  Michael Aastrup Jensen, Venstres kulturordfører, der står bag forsalget.

Ifølge Politiken støttes Venstres forslag af konservative, Liberal Alliace og Dansk Folkeparti. Også Socialdemokraterne er åbne over for forslaget.
Der imod afviser kulturminister Marianne Jelved (R) lodret tanken.

»Det er en dårlig ide, der nærmer sig det uansvarlige. Det vil helt klart bryde med meningen med museerne. De skal opbevare genstande fra vores fortid, og det skal gøres på en måde, så de også kommer kommende generationer til glæde,« siger Marianne Jelved til Politiken.

Ifølge Michael Aastrup Jensen mener, at overskuddet fra evt. salg skal gå til museerne selv. I dag kan museerne søge om at få lov til at sælge genstande, men pengene går til statskassen.

»Det ville være en gevinst for museerne, og nu vil vi i første omgang tage forslaget op over for kulturministeren. Hvis der er et flertal for det - og Socialdemokrater åbner jo allerede op over for det nu, så kan vi enten gøre det via ministeren eller via et beslutningsforslag. Men hvis der ikke er flertal, så vil vi ikke allerede nu stille beslutningsforslag om det, men vente til efter et folketingsvalg,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han frygter ikke, at museerne kan komme til at sælge genstande, som man senere opdager har værdi.

»Jeg har tillid til, at museerne godt kan håndtere det. Men jeg har også foreslået, at Kulturstyrelsen kan være konsulent i tvivlsspørgsmål,« siger Michael Aastrup Jensen.

Frank Allan Rasmussen, der er næstformand i Organisationen Danske Museer og leder af Industrimuseet Frederiks Værk, siger, at museerne i mange år har diskuteret, hvordan man skal håndtere det stigende antal genstande i magasinerne samtidig med at økonomien er presset.

Museerne er, fortæller han,  i gang med en kassationsproces, når det gælder genstande, som er uden historie og som er så beskadigede, at det ikke kan betale sig at restaurere dem. Men han støtter ikke forslaget om at åbne for salg.

»Det store arbejde, vi i dag udfører, når vi skal skille genstande ud - hvem har afleveret dem, hvilken historie har de osv. - gør, at de ting,  vi skiller ud, ikke er noget værd på en auktion,« siger Frank Allan Rasmussen.

Han mener også, at salg generelt vil svække folks lyst til at indlevere ting til museerne.

»Museumsgenstande er jo det, museerne er skabt til at bevare. Hvis vi først begynder at sælge ud af dem, så sælger vi ud af den tillid, borgerne har til os, når de indleverer ting. Et museum er ikke et galleri eller en forretning,« siger Frank Allan Rasmussen.