Hektisk Harry Potter-weekend

Natten til lørdag blev syvende og sidste udgave af J.K. Rowlings bøger om Harry Potter frigivet til salg. Over hele verden stod folk i kø for at få fat på bogen, og det skete ikke uden dramatik.

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Harry Potter er ikke en bog. Det er en begivenhed. Det har verden måttet sande, efter J.K. Rowlings syvende og sidste udgave af bøgerne om Harry Potter udkom denne weekend.

Den 600-sider lange bog blev sendt ud samtidig over hele verden. I Harry Potters eget hjemland i Storbritannien var klokken 01.01, da det første eksemplar blev frigivet, og i Danmark skete det en time senere på grund af tidsforskellen.

Flere boghandlere herhjemme melder om stigende interesse for Harry Potter, efter tusinder af danskere denne weekend valgte at stå i kø natten mellem fredag og lørdag for at få fat på en af de første udgaver af bogen.

»Vi har foreløbig solgt dobbelt så mange som sidste gang. Og vi har solgt dobbelt så mange voksenomslag i forhold til, da den sjette bog i serien udkom for to år siden,« siger souschef Kim Hansen fra Arnold Busck i Odense til Ritzau.

Bogen udkommer nemlig med to forskellige omslag: Et farvestrålende børneomslag og en mørkere og mere afdæmpet voksenudgave.

Salgsassistent Rasmus Rugaard fra Bog & Idé på Strøget i København bekræfter tendensen: »Vi havde bestilt flere med børneomslag efter erfaring fra tidligere år, men det var altså omvendt i år. Serien startede jo som børnebog, men i takt med at bøgerne er blevet mere voksenprægede, er der flere voksne, der køber dem.«

Verden på vrangen
Forventningerne til bogen har været enorme efter de første seks udgaver solgte 325 millioner eksemplarer på verdensplan og over én million i Danmark alene.

Det forventningspres blev ikke mindre, efter J.K. Rowling selv udtalte, at denne sidste bog er hendes personlige favorit, og ikke mindst da hun antydede, at hun ville tage livet af en af hovedpersonerne.

På Amazone havde 2,2 mio. mennesker forudbestilt bogen, ligesom der var trykt 12 mio. kopier i USA alene op til åbningen. I »Guds eget land« har voksne mænd og kvinder i løbet af weekenden ladet sig vie under oplæsning af »Harry Potter and the Deathly Hallows«.

Men i Harry Potters eget hjemland var hysteriet størst. Ved boghandleren Waterstones i det centrale London havde folk ligget i kø siden tirsdag, og det på trods af, at det britiske postvæsen havde sat 180 ekstra lastbiler ind for at bringe en rekord ud på 600.000 forudbestilte kopier af det syvende bind i serien. Det svarer til en bog til hver 43. hjem i Storbritannien. Telefonlinien childline havde indkaldt ekstra krisemandskab, som skulle tage sig af telefonopkald fra kriseramte børn, hvis det utænkelige skulle ske: At J.K Rowling havde ladet Harry Potter dø.

I den pakistanske storby Karachi tog vanvidet dog over, da politiet uskadeliggjorde en bombe uden for storcenteret Park Towers, netop som hundredevis af mennesker var strømmet pga. Potter-lanceringen. Ingen kom dog noget til.