»Frederik« fra Arvingerne: »Det går mig på, når man antager, at lydfolkene ikke har gjort deres arbejde, og at skuespillerne mumler«

Kulturnyhederne handler om lyden i Arvingerne, om Det Kongelige Teaters afgående operachef og det store nej til Trump.

Carsten Bjørnlund, skuespiller, i øjeblikket aktuel i DRs hitserie »Arvingerne«, har svaret igen på seerkritikken om lyden i serien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Nogle vil måske mene, at hvis danskerne ikke har større problemer end de her, så er vi ret godt kørende. Kulturnyhederne begynder dermed, vil de samme mene, i bagatelafdelingen. Årets første skandale var Dronningens brug af ordet »de« fremfor »dem« i sin nytårstale, og stor var opstandelsen i de sociale medier, hvilket Berlingskes tegner Lars Andersen vittigt kommenterede med en tegning af sprogfolk, der stak geværløb i munden i sorg over majestætens sproglige deroute.

Lige i kølvandet på denne sag, kom kommentarerne til tredje sæson DRs seriesucces »Arvingerne«, og vi tænker ikke her på vor anmelder Jakob Steen Olsens lunkne skudsmål af første episode, men på den kritik fra seerne der blev rettet mod lyden i første afsnit. Kommentarerne på seriens Facebook-side gik blandt andet på, at der blev talt for hurtigt og sløset, hvilket er en tilbagevendende kritik af moderne danske skuespillere, men netop dette ville en af seriens medvirkende ikke have siddende på sig.

Skuespilleren Carsten Bjørnlund opslog et svar på kritikken på samme Facebook-side, der næsten kunne være skrevet af den hidsige karakter Frederik, han spiller i »Arvingerne« :

- Kære søde mennesker, Vi laver vores arbejde ordentligt. Tro mig. Når I ikke kan høre noget, skyldes det formentlig at jeres udstyr enten ikke er indstillet korrekt eller simpelthen er for dårligt.

Opslaget førte til et interview med BT, hvor Carsten Bjørnlund forklarede, at han følte sig ramt over, at lydfolkene og skuespillerne  uberettiget blev ramt på deres faglighed.

- Det går mig på, når man antager, at lydfolkene ikke har gjort deres arbejde godt nok, og at skuespillerne mumler, forklarede Carsten Bjørnlund, der mente at problemet svarede til, hvis folk så en 3D-film uden 3D-briller på og bagefter hævdede, at fotografen var dårlig.

 

Skuespilleren viste dog også forståelse for seernes frustrationer:

- Man vil jo ikke føle sig dum, og man vil jo gerne forstå handlingen, sagde han blandt andet, og forklarede dertil, at mange har vænnet sig til at se tekstede amerikanske serier:

- De er vant til ikke at høre efter. Jeg tror, at hvis de slog teksterne fra på de amerikanske serier og overgav sig til deres mere eller mindre dårlige tv, så ville de også få problemer med at høre, hvad der bliver sagt.

Producent på »Arvingerne III«, Karoline Leth, blandede sig også i debatten med et længere indlæg, der var et interessant vidnesbyrd om lydfilosofien i DRs dramaproduktioner.

- Vi vil gerne give seerne en god og vedkommende tv-oplevelse, når de ser DR’s dramaserier, uanset hvilket udstyr de ser dem på. Derfor var det selvfølgelig ærgerligt, at der var seere, som havde svært ved at høre dialogen tydeligt i første afsnit af Arvingernes 3. sæson.

Apropos dette med årsager til dårlig lyd, så var en af Berlingskes mest læste historier i denne uge, en vejledning i hvordan man holder øregangene rene for ørevoks, uden samtidig at beskadige ørets ædlere dele vel at mærke. Et af rådene lød som følger “Lad være med at proppe noget i ørene der er mindre end en albue”. De hørte ikke forkert.

De danske ørelægers anbefalede ørerensemetode er at lægge sig på siden og hælde et par dråber tempereret madolie i øregangen. Det kan opløse voksen, så den løber ud af sig selv over de næste dage.

Og så ikke mere om den sag.

Det kongelige Teater gjorde ikke et stort gallanummer ud af det, men listede meddelelsen ind på sit pressesite: Det kongelige Teaters operachef siden 2012, Sven Müller, har sagt op. Han blev oprindeligt konstitueret chef, da briten Keith Warner stoppede på posten, men fik så sent som i 2015 forlænget sin kontrakt med fire år.

»Det Kongelige Teater er en institution, som på mange måder er underlagt forskellige forpligtelser og forventninger repertoiremæssigt, fordi vi er den store nationale scene, som vi nu er,« sagde Sven Müller til Berlingske.

Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, beklager Sven Müllers beslutning.

»Der er et stort forventningspres på de kunstneriske chefer på Det Kongelige Teater, der lige som alt andet i samfundet er præget af krav om forandring og fornyelse. De skal både levere den mest sublime oplevelse og det mest opfindsomme og nytænkte på scenen til vores mange gæster, de skal være stærke, motiverende og engagerende chefer for ambitiøse kunstnere og medarbejdere, de skal helst også være markante i offentligheden og sælge varen, og de skal hele tiden kunne finde nye veje til at vende hver 5-øre og få det bedste ud af de bevillinger, som vi er betroet af Folketinget,« sagde hun til Berlingske.

Forberedelserne til indsættelsesfesten den 20. januar for præsident Trump går trægt, og Gaffa.dk har en ny oversigt over de højtprofilerede navne, der allerede har sagt nej til at medvirke. Indtil videre er det kun blevet bekræftet, at den 16-årige Americas Got Talent-stjerne Jackie Evancho skal synge den amerikanske nationalsang, »The Star-Spangled Banner«. Derudover,  skriver Gaffa, vil musikken blive leveret af »meget lidt kendte kunstnere som Beau Davidson, The Reagan Years og The Mixx«.

Den engelske sangerinde Rebecca Ferguson, har tilbudt at være med på den betingelse, at hun må synge den antiracistiske Billie Holiday-klassiker »Strange Fruit«. Det tilbud bliver vistnok stadig oivervejet af Trumps folk. lad os lige høre den:

Kanye West, som mødtes til en meget omtalt »venskabssnak« med Donald Trump den 12. december, kunne måske tænkes at medvirke, men det endnu ikke blevet bekræftet.

Der har været rygter om at en række stjerner skulle deltage, heriblandt Celine Dion, Elton John og veteranrock-gruppen Kiss, men alle har benægtet. Den politisk konservative Kiss-forsanger og Trump-tilhænger, Gene Simmons, udviste forbavsende soberhed i et interview med Fox news, hvor han beklagede polemikken om hvem der skal optræde for Trump.

- Al-qaeda og de andre slemme fyre er ligeglade med hvem der er demokrater og hvem der er republikanere. De kan bare ikke li' amerikanere, så lad os nu komme videere,« sagde Gene Simmons, der i sin storhedstid blev omtalt som »rockens længste tunge«. Se klippet her: