Forsker: Mennesket er flere tusinde år ældre, end vi troede

Nye undersøgelser af fund fra Marokko indikerer, at vi atter må rykke menneskehedens opståen tusindvis af år tilbage i tiden.

En rekonstruktion af kranie-fundet fra Jebel Irhoud.  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

I tidsskriftet Nature har en forsker fra Max Planck Instituttet i Tyskland publiceret en artikel, hvor han daterer menneskeknogler fra Marokko til at være 300.000 år gamle.

Knoglerne er muligvis fra en af vore egne slægtninge - nemlig en homo sapiens.

Derved har forskeren, som hedder Jean-Jacques Hublin, skubbet menneskets opståen 100.000 år tilbage i tiden.

Knoglerne har været kendt i et godt stykke tid. De blev fundet i 1961 i Marokko i et område kendt som Jebel Irhoud. Man fandt sammen med knoglerne også stenredskaber og et kranium.

Området blev grundigt udforsket, og man fandt derefter yderligere fem menneskeknogler og mange flint-redskaber, som man mente var lavet af neandertalere til brug for jagt. Dengang vurderede man, at knoglerne var ca. 40.000 år gamle og tilhørte neandertalere.

Men Jean-Jacques Hublins undersøgelse har vendt op og ned på den antagelse. Han mener, at knoglerne er fra homo sapiens og altså er 400.000 år gamle. Han skriver i Nature, at fundet er det ældste af en homo sapiens, der nogensinde er fundet.

Den gamle udgravning fra 1961 blev genoptaget i 2004 og dengang fandt man ved nye udgravninger yderligere menneskeknogler og rester af knogler fra dyr. Man fandt også bevis for, at der var tændt ild på bopladsen.

Desuden fandt man brændte stenredskaber, som gav mulighed for en præcis datering.

Jebel Irhoud ligger ca. 50 km. fra Atlanterhavet, og dengang havde området mere regn end i dag, og der levede en mængde dyr.

Jean-Jacques Hublin skriver, at knoglerne har tilhørt fem mennesker - tre voksne, en ung person og et barn omkring otte år gammel. Jean-Jacques Hublin skriver, at deres ansigter må have været korte og flade, men at de har set ud som folk ser ud i dag. Men han mener, at de har været bygget tungere end de fleste i dag.

Jean-Jacques Hublin mener, at deres hjerner har været opbygget anderledes end vore hjerner. Man kan se af den bevarede kranium, at det været opbygget anderledes end moderne hjerner.

Forskere har skabt en rekonstruktion af kraniet med tænder, der også blev fundet på stedet.