Er dette Danmarks dyreste LP nogensinde?

Et ultrasjældent eksemplar af syrerock-gruppen Fleur de Lis' »Facing Morning« er blevet sat til salg i et aarhusiansk antikvariat - og er formentlig den hidtil dyreste danske LP, der nogensinde er blevet udbudt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En håndfuld danske rockplader fra 1960erne og 1970erne er steget voldsomt i pris, og i Clemens Antikvariat i Århus mener man, at man lige netop nu har sat den hidtil dyreste plade til salg.

Pladen er et originalt eksemplar af syrerock-gruppen Fleur de Lis’ album “Facing Morning”, der blev indspillet i 1971. Der findes kun 100 originaleksemplarer af pladen, hvoraf de fleste i dag findes i udenlandske samlinger. I Danmark er pladen efter sigende så sjælden, at hvert enkelt eksemplar har navn efter dens ejer. Såfremt man har lyst til at anskaffe sig eksemplaret fra Clemens Antikvariat, må man formentlig en tur i banken først. Pladen er prissat til 31.500 kroner, og dermed er den formentlig den dyreste danske rockplade, der nogensinde er blev sat til salg.

“Det er en høj pris, fordi pladen er et af de allersidste eksemplarer herhjemme, der stammer fra en “oprindelig ejer”, altså en person der erhvervede den, da pladen udkom. Og den er i acceptabel stand,” siger Lars Rørbæk.

“Facing Morning” blev indspillet langt ude på den jyske hede i 1971, i Stuk Ranch studierne i Sønderholm nær Nibe, men har siden vundet international anerkendelse blandt samlere af såkaldt psykedelisk rock. Bandet der indspillede pladen kom fra Skive, og ifølge deres tidligere trommeslager Kai Olesen, omtaler bandet hvert eksemplar efter navnet på ejeren.

Musikken er influeret af amerikansk west-coast psychedelia, men adskiller sig fra den samtidige danske rock ved at være rå, upoleret - såkaldt garagerock. Den blev trykt i 500 eksemplarer, hvilket dengang var et almindeligt oplagstal i Danmark for smalle musikudgivelser, men da den solgte dårligt, blev restoplaget - ca. 400 eksemplarer - destrueret et par år efter udgivelsen.

I dag er pladen så sjælden at der kan gå år imellem den udbydes til salg. Ifølge Ebay kom det seneste eksemplar af originalpresningen af Fleur de Lis under hammeren helt tilbage i januar 2008.

Originale danske rockplader fra 1970erne står i høj kurs i udlandet, og i de senere år er de meget sjældne plader steget eksplosivt i pris. Det gælder særligt plader i små oplag fra mindre pladeselskaber. I det store københavnske antikvariat Soundstation har man også tidligere solgt eksemplarer af Fleur de Lis-pladen til priser omkring 20.000 kroner. Andre danske rockplader, der tidligere har hentet priser over 5.000 kroner er orginal-LPer med Blast Furnace, Thors Hammer, Blues Addicts og Culpepers Orchard.

“Priserne på de sjældneste LP kan sammenlignes med priserne på sjældne frimærker. De går kun op,” siger indehaveren af Soundstation Frank Jarnbye.