En sag for fabeldyr

»Min nabo Totoro« er en herlig tegnefilm fra den japanske instruktør Hayao Miyazaki, hvis unikke eventyrunivers vil fryde både børn og voksne.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det er populært at betegne Hayao Miyazaki som Japans svar på Walt Disney. I en tid, hvor den amerikanske tegnefilmguru mest forbindes med fredag aftens børneunderholdning - hvis største fortrin er en times fred og ro for trætte forældre - virker sammenligningen dog mest til ære for Disney.

Den japanske animator Hayao Miyazaki har med film som den oscarvindende »Chihiro og heksene« fra 2001 og »Det levende slot« fra 2004 skabt et unikt eventyrunivers. Miyazakis tegninger indskriver sig i stil og stemning i den tradition, som man kender fra japanske manga-tegneserier og animé-film. Hans plotstrukturer er imidlertid så vildtvoksende og hans figurer så fantasifulde, at man er tæt på at tabe øjne, næse og mund i glædelig overraskelse undervejs.

Mange folk med

Det var en sorg for mange, da den nu 66-årige animator i 2004 erklærede, at han havde lavet sin sidste spillefilm. Heldigvis har han mange bag sig, og det er fra denne store produktion, at danske Camera Film har plukket »Min nabo Totoro«.

I filmen, der er fra 1988, flytter to piger sammen med deres far ind i et faldefærdigt hus på landet, mens deres mor er indlagt på et hospital i nærheden. Mens fireårige Mei og 11-årige Satsuki omstiller sig til de nye rammer, opfinder de fabeldyret Totoro, der bor i den nærliggende skov og er et ganske forunderligt bekendtskab.

»Min nabo Totoro« ligner en film for børn, men også voksne vil fryde sig over det skrupskøre og herlige eventyrunivers.

Let tilgængelig

Historien er mere enkel end i de syrede »Chihiro og heksene« og »Det levende slot«, men det gør til gengæld filmen lettere at følge også for de lidt mindre børn.

Pigerne kæmper med at håndtere savnet af deres mor og frygten for at miste hende, og her kommer deres fantasi til gode.

»Min nabo Totoro« er en dejlig film, men netop da morens sygdom forværres, og det bliver rigtigt farligt, trækker den pænt sine fine følehorn til sig. Man havde ellers gerne set Miyazaki tage bjergtag med emnet familiekrise i endnu mere alvorlig udgave.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse