Efter skandaler på kunstneriske uddannelser: Ingen interesse for whistleblowerordning

Kun én studerende har henvendt sig til whistleblowerordningen Tal Trygt, siden den blev oprettet i april. »Det går næsten så godt, som man kan forestille sig,« mener direktøren i Studenterrådgivningen, Thomas Braun.

Kunsthal Charlottenborg er en udstillingsbygning og hjemsted for flere kunstinstitutioner, bl.a. Det Kongelige Danske Kunstakademi og Danmarks Kunstbibliotek. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Én.

Så mange, eller så få, henvendelser er der kommet, efter at  daværende kulturminister Mette Bock (LA) i samarbejde med Studenterrådgivningen indførte ordningen Tal Trygt, der henvender sig til studerende på de videregående kunstneriske uddannelser.

Det skriver Kulturmonitor.

Ordningen, der kom i kølvandet på en række sager om krænkelser eller påståede krænkelser på kunstneriske uddannelser som Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademi, har kørt siden april og indebærer, at de studerende kan henvende sig og få anonym rådgivning inden for to hverdage, men indtil videre er der kun én studerende, der har henvendt sig, og det betegner direktøren for Studenterrådgivningen, Thomas Braun, som en succes.

»Det går næsten så godt, som man kan forestille sig,« siger Thomas Braun til Kulturmonitor. Han siger også, at han vurderer, at den enlige henvendelse »var skæv i forhold til formålet med ordningen.«

Tiltag har virket

Ifølge Thomas Braun gav den studerende, der henvendte sig, ikke udtryk for at være blevet krænket i forbindelse med undervisningen. Thomas Braun siger også, at de manglende henvendelser viser, at de tiltag, der er blevet sat i gang på de kunstneriske uddannelser, har virket. Blandt tiltagene er nye politikker og procedurer for håndtering af krænkende adfærd.

»Det værste, der kunne ske, var, at vi var blevet oversvømmet med studerende, der oplevede, at de var blevet krænkede. Vi kan ikke udelukke, at der er nogen, der er blevet krænket og ikke har henvendt sig. Men vi har en formodning om, at hvis man er blevet krænket, så er det her tilbud med Tal Trygt-ordningen blevet markedsført så massivt, at de studerende har kendskab til det og formentlig ville henvende sig, hvis det var relevant for dem,« siger Thomas Braun.

Studenterrådgivningen har tilknyttet en konsulent, der besøger uddannelsesinstitutionerne og taler med folk om, hvordan ordningen kan blive synliggjort via plakater og hjemmesider, men derudover er indsatsen passiv.

»Vi foretager os ikke noget aktivt for at få henvendelser, ud over at sikre os, at det er tydeligt for de studerende, at de har denne her mulighed,« siger Thomas Braun.