Det intellektuelle højre går til kamp på nettet

Borgerlige intellektuelle har kolossal succes på nettet i USA. Unge flokkes mod borgerlige, begavede debattører og dropper de etablerede medier. Én af dem er Ste

Jordan Peterson er en af de mest succesfulde af nettets borgerlige intellektuelle. (Mark Sommerfeld/The New York Times) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Sommerfeld MARK SOMMERFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge netbrugere i USA dropper i stigende grad de etablerede medier og bruger netmedier som YouTube og en række andre steder for at høre og se populære intellektuelle tale om moral, filosofi og politik.

Populære debattører kan have over en million lyttere eller seere til podcast og video. En af tidens mest populære borgerlige debattører er professor i psykologi Jordan B. Peterson. Han har ca. en million seere til sine foredrag på YouTube, og siden han begyndte i 2013, har 50 millioner klikket ind på hans videoer, der handler om dybsindige emner, men er serveret passioneret og med referencer til religion, historie og politik.

En anden yderst populær konservativ skikkelse er Ben Shapiro, der er redaktør af webavisen Daily Wire. Hans podcast, der sendes fem gange om ugen, får 15 millioner downloads om ugen. Dave Rubin kører sit eget TV-show, hvor han ofte interviewer borgerlige intellektuelle, herunder folk som Jordan B. Peterson og Ben Shapiro, og hans talkshow har 700.000 abonnenter.

Der er tale om en ny generation af borgerlige intellektuelle, der ikke nødvendigvis er enige politisk, men deler en række fælles grundholdninger. I en kontroversiel artikel i New York Times, »Meet the Renegades of the Intellectual Dark Web«, skvier den borgerlige skribent Bari Weiss, at man på trods af deres meningsforskelle dog kunne identificere en række fælles temaer hos denne nye generation:

  • Der er biologiske forskelle på mænd og kvinder, hvilket har betydning for deres funktioner i samfundet.
  • Ytringsfriheden er under pres.
  • Identitetspolitikken i USA, hvor folk i stadig højere grad identificeres som medlemmer af en etnisk gruppe og ikke som enkelte individer, er en trussel mod det demokratiske samfund.

Der er ikke tale om nogen samlet holdning, hverken til præsident Donald Trump eller den nuværende politisk situation i USA, men der er tale om en reaktion mod den venstreorienterede presse og venstrefløjens dominans på universiteter og en griben tilbage til klassiske borgerlige, demokratiske holdninger og religiøse værdier.

Jordan B. Peterson, der er født i 1962, er en af de lidt ældre i denne nye bølge. Han er som vævnt professor i psykologi, og hans seneste bog fra 2018, »12 Rules for Life: An Antidote to Chaos«, er en bestseller. Hans egne foredrag og interview med ham hos andre værter, som for eksempel komikeren Russell Brand, er ekstremt populære. Her raser han mod politisk korrekthed, identitetspolitik, venstrefløjens arrogance og mangel på kritisk selvrefleksion og forsøget på at gøre lighedsdogmer til den styrende norm i samfundet.

Ben Shapiro er født i 1984 og var lidt af et vidunderbarn. Han er skarp kritiker af Donald Trump, men dog uden at være imod visse dele af hans politik. Hans eget website kører »The Ben Shapiro Show«, men han gør også meget ud af at holde forelæsninger på universiteter, hvilket i en række tilfælde har medført uroligheder, fordi venstreorienterede studenter ikke vil acceptere hans forelæsninger.

Blandt de mange populære borgerlige er førnævnte David Rubin, der er født i 1976 og erklæret homoseksuel. Han er TV-vært for »The Rubin Report«, hvor han har dybdegående samtaler med tidens mest hotte intellektuelle navne. Han kritiserer ofte politisk korrekthed og venstreorienterede medier, men som mange af de andre kan han ikke sættes i nogen snævre politiske båse.