Danmark elskede Ole Thestrup

Ole Thestrups muligvis mest spektakulære optræden var som fuld flypassager på et British Airways-fly i 1988. Derudover gjorde hans figur lykke i en række markante, mindre roller på teatre, TV og film, som han gjorde større.

Skuespilleren Ole Thestrup er død natten til fredag. Det oplyser familien. Han blev 69 år. (Foto: Katrine Becher Damkjær/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Becher Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Ole Thestrup er død, 69 år.

Ole Thestrup blev med sin fyldige fysik og sin umiskendelige jyske dialekt til en begyndelse ofte castet i skurkeroller, men endte alligevel som en af landets mest elskede skuespillere. Han medvirkede i mange danske film, hvor bl.a. instruktøren og manuskriptforfatteren Anders Thomas Jensen næsten forelsket skrev biroller direkte til hans karakter i bl.a. »Blinkende lygter« (2000), »De grønne slagtere« (2003) og »Adams æbler« (2005). Herudover har han spillet teater og haft bærende roller i forskellige TV-serier.

Overhovedet formåede Ole Thestrup at gøre små roller væsentligt større. Foreningen af fysik og komik gjorde ham selvskrevet til klassiske, komiske roller hos bl.a. Holberg og Wessel, figurer som han med underfundighed i opdateret sikkelse tog med sig i sin skuespilkunst.

På trods af sin succes på film, mente han selv, at han først og fremmest hørte til på teatret - »den flygtige kunstart«, som han beskrev den.

»Kunstværket dør hver eneste aften, når tæppet går ned. Det bliver genkaldt. Ikke som det samme, men som et nyt stykke. For udefrastående kan det dog se ud som det samme,« sagde Ole Thestrup.

Ole Thestrup lagde aldrig skjul på, at han i mange år havde et alkoholproblem, der i 1988 nåede en foreløbig kulmination, da han optrådte svært beruset, højrøstet, truende og insisterede på at ryge om bord på et British Airways Boeing 747-fly. Kaptajnen på flyet turde ikke flyve videre og så sig nødsaget til at nødlande flyet i Canada. Ole Thestrup blev idømt en mægtig bøde og tre måneder i et åbent fængsel i Canada, hvor han afsonede 43 dage.

Ole Svane Thestrup blev født i Nibe og som barn spillede han guitar og drømte om at blive noget ved musikken, men opgav, da han som 25-årig blev optaget på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Siden har han spillet på en række danske teatre - også på Det Kongelige Teater - og i revyer samt ikke mindst i film.

Fra TV huskes han fra sin første rolle i serien »Én stor familie« (1982-1983) som den galsindede ejendomsinspektør Erik Jensen. Ham med replikken: »Gelinde, gelinde, det er jo ikke Tyrkiet, det her!«

I 1986 medvirkede han i TV-julekalenderen »Jul på Slottet«, der på det tidspunkt var den hidtil dyreste julekalender, DR havde produceret. Her spillede Ole Thestrup nissefar Magnum, der sammen med sin familie forsøgte at hjælpe slottets beboere. Ligesom han medvirkede i »Borgen« (2010-2011) og i serien »Badehotellet« (2013-2017).

Under prøverne til musicalen »De 3 Musketerer« på Østre Gasværk Teater i december 2014, hvor Ole Thestrup var med som musketerernes leder, kaptajn de Treville, fik han hjerteproblemer og måtte indlægges. Lidt overraskende blev det Kirsten Lehfeldt, der kom til at erstatte ham i rollen.

2015 medvirkede han i Anders Thomas Jensen-filmen, »Mænd og høns«. Men i 2017 måtte han i maj aflyse sin medvirken i Det Kongelige Teaters vinkingeeventyr »Røde Orm«. I årets friluftsspil skulle Ole Thestrup have spille Harald Blåtand, men inden da, blev han diagnosticeret med kræft.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om min sygemelding, er grunden her: Min diagnose er lungekræft, som har bredt sig,« skrev han på facebook.

Det får man, når man i 25 år har røget tre pakker cigaretter om dagen, tilføjede han.

I 2017 blev han også hædret med Danmarks ældste skuespillerpris, også kaldet Lauritzen-prisen. Den blev givet for hans »store, kunstneriske præstationer på de danske scener, på TV eller film«. Og modtageren var både beæret og og tydeligt rørt over æren.

Ved meddelelsen om Ole Thestrups død synes Wessels berømte ord for én gangs skyld inderligt velanbragte.

»Man græder, thi han er ej mer, man husker hvad han var og ler.«