Hæder til ung stjerne og gammel gnavpot

Danica Curcic og Ole Thestrup modtog de to store priser som hhv. årets kvindelige og årets mandlige skuespillere ved Lauritzen Fondens prisfest søndag eftermiddag.

Danica Curcic og Ole Thestrup modtog de to store priser som hhv. årets kvindelige og årets mandlige skuespillere ved Lauritzen Fondens prisfest. Foto: Søren Bidstrup/Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var to markante kunstnere i hver sin ende af karrieren, der søndag eftermiddag blev hædret med Lauritzen-Prisen 2017 på hver 250.000 kroner ved Lauritzen Fondens årlige prisfest på Folketeatret i København.

32-årige Danica Curcic fik sit helt store gennembrud på film i Bille Augusts »Stille hjerte« fra 2014, men har ogås gjort sig bemærket i bl.a. Hella Joofs komedie »All Inclusive« og på teatret bl.a. i monologen »La Merda« – »Lort« – på Husets Teater og »Romeo og Julie« på Det Kongelige Teater.

»Curcic kan den sjældne kunst at forene både alvorlige og humoristiske roller med en uafviselig realistisk intensitet. En intensitet som udfylder rollen, men aldrig overstråler figurens troværdighed. Ikke nogen nem balance, når man har så meget at byde på og er i besiddelse af så megen naturlig karisma og så bredspektret en begavelse,« sagde medlem af priskomiteen, filmanmelderen Kim Skotte, bl.a. i sin motiveringstale.

69-årige Ole Thestrup har en lang og broget karriere bag sig på både teater, film og TV, hvor ikke mindst de skæve, knarvorne karakterer har været hans kendemærke. Han blev nærmest kult for rollen som den skydegale landmand i Anders Thomas Jensens »Blinkende Lygter« og har senest begejstret anmelderne som den demensramte André sin 40 års jubilæumsforestilling,  »Min far«, på Folketeatret i 2016.

»Ole Thestrup er meget mere end kværulanternes ukronede konge. Eller de skinhelliges ypperstepræst,« sagde teateranmelder Me Lund i sin motivering. »At finde og værne om balancen mellem det fortvivlede og det groteske krævede en meget stor skuespiller. I Ole Thestrups gribende fortolkning blev det et både kærligt og ærligt portræt af en fortumlet, fortørnet, forundret kæmpe, der bruger sine sidste kræfter på at holde sammen på sin bevidsthed og sit liv.«

Udover hovedprisen uddelte Lauritzen Fonden priser inden for fem andre kategorier.

Ny var Børne- og Ungeprisen pris på 50.000 kr., som gik til Teatret Hils Din Mor for at levere »godt og vigtigt teater, som kommunikerer direkte til børn og unge«.

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr., der gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at satse, sprænge rammer og har en stærk kunstnerisk vision, gik til skuespilleren Bodil Alling, kunstnerisk leder på Teatret Gruppe 38.

Filmklipper Olivia Neergaard-Holm modtog Backstage-prisen på 50.000 kr., der gives til en person, som har bidraget ekstraordinært på en produktion.

Og Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr., der gives til en skuespiller som giver en overraskende præstation, gik i år til skuespilleren Joen Bille.

Endelig uddeltes to Believe in You-Priser på hver 20.000 kr. til to unge talenter, Fanny Bernth og Patrick Baurichter, for deres  præstationer inden for både film og teater.