DAB-radioen skal have flere danske kanaler

Ny gatekeeper skal give flere kommercielle danske radiostationer mulighed for at sende på DAB+

DAB-radioen skal have plads til flere kommercielle radiostationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste år ved denne tid bliver det muligt at høre julesange fra endnu flere radio-stationer i digital kvalitet. Det er i hvert fald fremtidsudsigterne, efter at Kulturministeriet nu har udpeget en såkaldt gatekeeper, der skal indgå aftaler med flere radiostationer om at sende landsdækkende kommerciel radio i DAB+-formatet.

Det blev selskabet  Digital Radio Teracom A/S, der ejes af den svenske stat, og er et søsterselskab til Boxer TV, der fik opgaven som gatekeeper. Selskabet skal Ifølge kulturministeriet være klar til at fordele sendetilladelser fra 1. oktober 2017, så de kommercielle radioer, kan få øget udbredelsen.

Kulturminister Mette Bock (LA) er glad for, at der bliver bedre mulighed for reklamer i æteren: »Jeg ser frem til et øget udbud af digitale radiotilbud til danskerne. Det giver nye aktører muligheder for at komme ind på det kommercielle radiomarked i Danmark, og det vil give et mere mangfoldigt udbud af indhold og radiostationer. Det vil først og fremmest komme lytterne til gode,« siger Mette Bock i en pressemeddelelse.

Den digitale gatekeeper er en del af den radio-aftale, som indgår i det nuværende medieforlig, der udløber med udgangen af 2018. Ifølge det skulle hele FM-båndet oprindeligt være slukket i 2019, men efter talrige protester fra ikke mindst bilejere, der kunne se frem til radiotavshed bag rattet, blev beslutningen for to år siden ændret til at skulle vurderes igen midt i 2018. Hvis der stadig til den tid er mindst 50 procent, der lytter til radio over FM-båndet, så udskydes lukningen, er aftalen nu.

I Norge slukkes FM-båndet allerede næste år, mens Sverige - hvorfra den statsejede gatekeeper i Danmark altså kommer - har besluttet helt at skrinlægge en overgang fra FM til DAB-systemet på grund af for mange usikkerheder ved formatet.