Beskeden jysk teatermand får stor teaterpris

Teaterpokalen 2017 går til instruktøren og skuespilleren Hans Rønne.

Skuespilleren og instruktøren Hans Rønne, her i monologen "Abrahams børn", er årets modtager af en af Danmarks ældste teaterpriser, Teaterpokalen, som uddeles af de danske teateranmeldere - og journalister. Foto: Per Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren og instruktøren Hans Rønne modtog en af dansk teaters fornemste hædersbevisninger, Teaterpokalen, ved en prisoverrækkelse på Folketeatret torsdag eftermiddag. Prisen uddeles af Foreningen Danske Teaterjournalister og med prisen følger 50.000 kr. samt en smuk sølvskål, designet af Manuel Sjødahl.

»Årets modtager af Teaterpokalen fortjener denne pris,« sagde Informations teateranmelder, Anne Middelboe Christensen i sin motiveringstale.

»Det er en teatermand, der gennem årene ellers har fået alle de roser og priser, som man kan få i dansk teater. Sagen er bare den, at netop denne prismodtager dyrker alt andet end det, der blinker. Denne modtager tilhører den allermest beskedne skare af danske scenekunstnere. Ingen blær, ingen show-off, ingen pailletter. I denne kunstners verden er der kun det ægte, fortsatte hun.

Især fremhævede hun den beskedne, jyske teatermands evne til at sætte »ægte mennesker«, hentet langt fra storbyen, på scenen.

»Som instruktør kan du noget ganske særligt med dine skuespillere. Nogle instruktører taber pusten undervejs, men med dig er det tilsyneladende omvendt: Du bliver bedre og bedre. Du kan få skuespillerne til at spille så hudløst ærligt, at man tit tror, at det er deres egne hemmeligheder, de afslører i forestillingen. Det er meget særpræget.«

Instruktørprisen Teaterkatten og 25.000 kr. gik ved samme lejlighed til Tue Biering for forestillingen »Rocky« på Husets Teater, ligesom Teaterøen fik Initaitivprisen og 15.000 kr. for sit forsøg på at skabe et teatermiljø på Refshaleøen i København.

Teaterpokalen er uddelt af de danske teateranmeldere - og journalister siden 1934. Blandt prismodtagerne er en hel konge - og dronningerække af  store, danske teaternavne, herunder Kjeld Abell, Clara Pontoppidan, Bodil Kjer, Osvald Helmuth, Bodil Udsen, Ghita Nørby og Jytte Abildstrøm. Sidste år gik prisen til dramatikeren og instruktøren Christian Lollike.