Amerikansk boggigant udvider sit imperium

Verdens største netboghandel, Amazon, har åbnet en streamingtjeneste. For ti dollar om måneden kan amerikanere få adgang til 600.000 e-bøger. Det kan ændre magtbalancen i forlagsverdenen.

Lars Boesgaard, direktør på forlaget Lindhardt og Ringhof, siger, at Amazon har været enormt dygtig til at drive et marked for e-bøger frem. Modelfoto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

Trods stor læselyst hviler bogmarkedet i disse år på en ustabil undergrund.

Små jordrystelser her og et brud i jordskorpen dér. Landområder er i fare for at forsvinde, mens nye områder dukker op af havet.Helt konkret: E-bøgerne vinder frem, forlagene har svært ved at tjene penge, boghandler må lukke, og netboghandler opstår.

Fredag indtraf der et skælv i USA. Verdens største netboghandel, Amazon, lancerede en ny streamingtjeneste. For ti dollar (cirka 55 kroner) om måneden kan amerikanerne nu få ubegrænset adgang til 600.000 e-bøger og lydbøger.

Det er ganske vist kun en lille del af de millioner af bøger, man kan købe hos Amazon, men det også kun begyndelsen på et initiativ, der på længere sigt kan ændre det globale bogmarked.

Den nye tjeneste svarer til danske Mofibo, hvor man for 99 kroner om måneden får adgang til små 11.000 danske e-bøger, og den er en pendant til filmtjenester som Netflix, hvor man for 69 kroner om måneden får adgang til et stort antal film og TV-serier, og til Spotify, hvor man på tilsvarende vis får adgang til musik.

Amazon er med til at blåstemple streaming

»Amazons nye tjeneste viser, at vi med Mofibo har fat i den rigtige forretningsmodel. Amazon er med til at blåstemple, at streaming af bøger er fremtiden, og det er godt for os, som var blandt de første i Europa,« siger Morten Strunge, direktør i Mofibo.

Han vil ikke oplyse, hvor mange kunder Mofibo, som etablerede sig sidste sommer, har, men alene den seneste måned har firmaet fået 10.000 nye kunder, og i juli vil der blive læst 70.000 bøger. Morten Strunge tror, at de nye streamingtjenester vil forandre bogmarkedet.

»Vi er med til at gøre bogen tilgængelig, fordi vi giver folk adgang til mange bøger. Vi får flere til at læse, men vi fjerner også kunder fra den fysiske boghandel og andre steder. For bogbranchen og forfatterne tror jeg, at streamingtjenester er ekstremt sundt,« siger Morten Strunge.

Amazon har døbt sin nye tjeneste Kindle unlimited – med henvisning til koncernens egen e-reader, Kindle – men man kan også læse bøgerne på iPad, mobiltelefon og andre e-bogslæsere. Kindle unlimited giver adgang til bøger som romanerne om Harry Potter, »Ringenes Herre« og klassikere som »Moby Dick«. Men tjenesten lider også under et stort handicap. En lang række aktuelle og populære titler er fraværende, fordi fem af de største forlag ikke er med, skriver International New York Times.

Dansk forlag håber at komme med om bord

Lars Boesgaard, direktør på Lindhardt og Ringhof, der er landets næststørste forlag, er ikke overrasket over Amazons initiativ.

»Jeg har hele tiden ventet på, at Amazon ville gøre det. For dem er det genialt, hvis de på et tidspunkt kan nå hele verden med streamingtjenester uden at have et logistisk problem med at skulle transportere fysiske bøger,« siger Lars Boesgaard.

Han siger, at Amazon med sin kombination af netboghandel og streamingtjeneste bliver rigtig stærk på bogmarkedet, men han mener ikke, at man skal frygte den amerikanske koncern, som har været med til at skabe nye forretningsmodeller i forlagsbranchen.

»Amazon har været enormt dygtig til at drive et marked for e-bøger frem. Faktisk er det Amazon, der med Kindle har skabt markedet for e-bøger i USA. Virksomheden har været med til at skabe et nyt forretningsområde for forlagsbranchen, og det er vi glade for,« siger Lars Boesgaard.

Han og andre forlagsfolk forventer, at Amazon, der på grund af sin størrelse er i stand til at presse forlagenes priser, på et tidspunkt vil etablere en netboghandel med salg af både trykte bøger og e-bøger i Skandinavien.

»Det er jeg ikke bange for. Amazon er dygtige til at drive forretning og sætte fokus på nye forretningsområder, og jeg håber, at de titler, vi skaber på mit forlag, kommer med om bord,« siger Lars Boesgaard.

Forlagsbranchens magtbalance forrykkes

På langt sigt ser han dog også farer. Han tror, at Amazons nye streamingtjeneste i kombination med koncernens bogsalg kan forrykke magtbalancen i forlagsverdenen.

»Hvis Amazon på sigt vil være i stand til at tilbyde en billig abonnementstjeneste med alle verdens e-bøger, hvilket de formentlig vil kunne gøre, når de har indhentet alle rettigheder, så kan det føre til en radikal forandring af bogmarkedet. For dermed vil folk blive vænnet til, at bøger næsten ingenting koster. Og det vil gøre det vanskeligt for os, forlagene, som skal skabe bøgerne. Jeg ved, at vores amerikanske og britiske forlagskolleger piber, når de skal forhandle med Amazon. Prøv så at forestille dig det i et lille sprogområde som Danmark, hvor der ikke er så mange bogkøbere,« siger Lars Boesgaard.