Aalbæk forarger i Sverige: »Danmark er mere anarkistisk«

Efter anklager om sexchikane er Peter Aalbæk Jensen blevet kritiseret i Sverige. Professor på Roskilde Universitet Rikke Andreassen mener, at Danmark og Sverige ligner hinanden på mange punkter. Men når det kommer til ligestilling, forholder det sig alligevel anderledes på den anden side af Øresund.

Direktøren for Det Svenske Filminstitut, Anna Serner, siger til den svenske avis Göteborgs-Posten, at Peter Aalbæk Jensens udtalelser er uacceptable og nonchalante. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Anklagerne om sexchikane rettet mod den danske filmproducent Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa har skabt stor opmærksomhed i Sverige. I går kom det frem, at den svenske filmby Film i Väst ønsker at afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen efter anklagerne om sexchikane.

Direktøren for Det Svenske Filminstitut, Anna Serner, siger til den svenske avis Göteborgs-Posten, at Aalbæk Jensens udtalelser er uacceptable og nonchalante. Hun mener, at der er store kulturelle forskelle mellem filmlandene Danmark og Sverige, og at »feminismen er kommet meget længere her i Sverige«.

Rikke Andreassen, professor på Roskilde Universitet og forsker i blandt andet køn og ligestilling, siger, at Danmark og Sverige ligner hinanden på rigtig mange områder, men der er alligevel forskelle at spore mellem de to lande:

»Danmark er mere anarkistisk i sin tilgang til, hvad man må og ikke må,« siger hun og fortsætter:

»Hvis man officielt fra svensk side siger, hvad man skal gøre, bliver det efterlevet på en anden måde. Det hænger sammen med, at politisk korrekthed, som i bund og grund handler om, at vi skal tale ordentligt til hinanden og lytte til, hvad minoriteter siger, bliver i Danmark meget tit opfattet meget negativt. Mange mener, at det går ind og krænker deres frihed og lægger begrænsninger på dem,« siger hun.

Og netop den politiske korrekthed opfattes ifølge Rikke Andreassen forskelligt i Danmark og Sverige.

»Politisk korrekthed kan bruges som et skældsord i Danmark. Det kan det ikke på samme måde i Sverige. I Sverige har man mere set politisk korrekthed som en del af, hvordan man skaber et samfund, hvor alle kan være inkluderet. Derfor bliver det ikke opfattet negativt.«

Filmbyen Film i Väst vil afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen efter anklager om sexchikane. Hvorfor tror du, at konsekvenser kommer i Sverige og ikke i Danmark?

»Man tager ligestilling mere alvorligt i Sverige. I Danmark har man en idé om, at ligestilling er noget, der enten skal komme automatisk, eller når folk selv beslutter sig for det. Modsat går man i Sverige ind og lovgiver for at fremme ligestillingen. Sagen med Peter Aalbæk Jensen er et eksempel på, hvordan danske institutioner nødigt vil gå ind offentligt og lave regler og trække grænser,« siger Rikke Andreassen.

Hun siger, at vi Danmark er langt mere individuelt orienteret, mens man i Sverige ad politisk vej i højere grad går ind i ligestillingsområdet og sætter nogle faste rammer for, hvad man må og ikke må.

»På samme måde bliver sexchikane noget, vi i Danmark overlader til den enkelte kvinde eller mand, der måtte føle sig forulempet. Mænd i magtfulde stillinger må sørge for at opføre sig ordentligt, og kvinder i ikke-magtfulde stillinger må sørge for ikke at udsætte sig selv for noget,« siger hun.