Svensk filmpartner: Aalbæks syn på sexchikane er uacceptabelt

Peter Aalbæk Jensens syn på seksuel chikane får svensk filmselskab til at kræve ham fjernet som producent.

Peter Aalbæk Jensens udtalelser om seksuel chikane har fået en svensk samarbejdsparter til at kræve Aalbæk Jensen fjernet som producer af ny von Trier-film. Scanpix/Mads Nissen/arkiv Fold sammen
Læs mere

Den danske filmproducent Peter Aalbæk Jensen skal fjernes som producent af den kommende Lars von Trier-film "The House That Jack Built".

Det er kravet fra det svenske filmselskab Film i Väst, der samarbejder med Zentropa om optagelserne til filmen i den svenske region Trollhättan.

»Vi har på Film i Väst sagt, at vi ikke accepterer de udtalelser, som Peter Aalbæk for nylig har fremsat i svenske og danske medier om, hvordan han ser på sexchikane,« skriver det svenske filmselskabs direktør, Mikael Fellenius, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Kritikken kommer, efter at filmanmelder på Jyllands-Posten, Nanna Frank Rasmussen, i en klumme har skrevet, at Peter Aalbæk Jensen gav hende et klask i bagdelen ved en episode under filmfestivalen i Berlin, da hun var omkring 25 år.

Peter Aalbæk Jensen har erkendt, at han har klasket flere kvinder bagi. Zentropa-medstifteren har til flere medier sagt, at det ligger i hans natur, og at han ikke kan mobilisere stor fortrydelse over det skete.

Men Film i Väst kræver handling fra Zentropa på baggrund af udtalelserne.

»Vores fortsatte samarbejde forudsætter, at Zentropa adresserer og tager dette alvorligt,« skriver Mikael Fellenius.

Det svenske filmselskab og Zentropa mødes i næste uge for at drøfte sagen. Umiddelbart lyder det til, at der kan findes en løsning.

»Vi respekterer, at Film i Väst måtte have issues omkring, hvad Zentropa gør, og hvad Peter siger. Det løser vi, ligesom vi har gjort det før,« siger Anders Kjærhauge, administrerende direktør i Zentropa, til Ritzau.