Svensk filmproducent vil afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen

Den svenske filmproducent Film i Väst, som har samarbejdet med Zentropa om ni filmtitler, vil afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen efter anklager om seksuel chikane. Zentropa og Film i Väst vil diskutere det på et møde i næste uge.

»Vi kræver, at de fjerner Peter Aalbæk som executive producer,« siger CEO for Film i Väst Mikael Fellenius til Kulturnyheterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på at Peter Aalbæk Jensen er blevet anklaget for seksuel chikane og en sexistisk omgangsform, vil den svenske filmproducent Film i Väst afbryde samarbejdet med Peter Aalbæk Jensen. Film i Väst og Zentropa samarbejder i øjeblikket om Lars von Trier-filmen »The House That Jack Built«, men Film i Väst kræver, at Peter Aalbæk Jensen fjernes fra den kommende film.

»Vi kræver, at de fjerner Peter Aalbæk som executive producer,« siger direktør for Film i Väst Mikael Fellenius til Kulturnyheterna.

Film i Väst kræver, at Peter Aalbæk Jensen forlader virksomheden, før de vil fortsætte samarbejdet med den danske filmproducent.

»Vi kan ikke samarbejde med Zentropa, hvis Peter Aalbæk Jensen fortsætter som producent eller executive producer i vores samproduktioner,« siger Mikael Fellenius.

Zentropa og Film i Väst har samarbejdet i mere end 20 år.

Kravet kommer, efter at formanden for Danske Filmkritikere, Nanna Frank Rasmussen, stod frem og fortalte, at Peter Aalbæk Jensen har chikaneret hende. Til det svarer Peter Aalbæk Jensen til Filmmagasinet Ekko:

»Hvis Nanna Frank (Rasmussen, red.) mener sig forulempet for 10-15 år siden af et klask i røven til en fest i Berlin, så synes jeg, at hun har et problem – ikke jeg,« siger Peter Aalbæk Jensen til Filmmagasinet Ekko.

Det har skabt stor opmærksomhed. Blandt andet siger direktøren for Det Svenske Filminstitut, Anna Serner, til den svenske avis Göteborgs-Posten, at Aalbæk Jensens udtalelser er uacceptable og nonchalante. Hun mener, at der er store kulturelle forskelle mellem filmlandene Danmark og Sverige, og at »feminismen er kommen meget længere her i Sverige«.

Den svenske kulturpolitiker Conny Brännberg (Kristendemokraterne) stiller sig også kritisk over for Peter Aalbæk Jensens udtalelser.

»Det er usundt, usmageligt, kvalmende og beklageligt,« siger Conny Brännberg.

Mikael Fellenius har også tidligere meldt ud, at Film i Väst ikke accepterer hans opførsel.

»Sådan en attitude accepterer vi selvfølgelig ikke,« siger Mikael Fellenius til Sveriges Radio.

Peter Aalbæk Jensen siger til Berlingske, at Zentropa og Film i Väst har et møde i næste uge. Det er Zentropas administerende direktør, Anders Kjærhauge, der står for det. Derudover har Peter Aalbæk Jensen sagt til Kulturnyheterna, at han ikke kommer til at forlade sin rolle som producent i fremtidige Zentropa-produktioner.

»Jeg arbejder med dem, der gerne vil arbejde med mig. Det er alles frie valg, at de ikke vil arbejde sammen med mig,« siger Peter Aalbæk Jensen til Berlingske.

Hvad mener du om, at de vil afbryde samarbejdet, fordi du efter sigende har krænket kvinder?

»Nu mener jeg jo ikke selv, at jeg har krænket kvinder. Jeg vil sige, at vi må afvente, at der har været et møde og en formel snak,« siger han.