2019 blev et vildt år for foie gras-debatten: »Vores kunder er ligesom os ved at brække sig over den politiske korrekthed«

Man skal ikke længere meget mere end sige »foie gras», før debatten er i fuld sving. Er det dyreplageri? Eller er det udtryk for en vigtig fransk madtradition? I år voksede debatten om foie gras sig så påfaldende stor, at restauranter på stribe hev spisen af menukortet.

Det var Anima, der begyndte dette års udgave af den nationale foie gras-debat. Dyrevelfærdsorganisationen og deres følgere fik Torvehallernes chef til at opfordre stadeholderne til at lade være med at sælge foie gras. Fold sammen
Læs mere
Foto: REGIS DUVIGNAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I oktober bød den satiriske seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schøtz Kretz Hørsholm til en aften med den luksuriøse og omdiskuterede spise foie gras som centrum. Det var en aften, der var forbeholdt byens spidser. Og de skulle samles om den politiske kampplads, foie gras er og længe har været.

Det er Frederik Cilius, der er gemt inde i den midaldrende seniorkorrespondent. Allerede i 2018 kom han med forudsigelser om den debat, der gemmer sig i foie grasens DNA. Det gjorde han med disse ord:

»Pels er ikke kontroversielt længere. Foie gras er den nye kampplads. Brødrene Price tør ikke engang sætte det på menukortet, selvom det jo bare er en dum gås, der bliver tvangsfodret.«

Anne Sophia Hermansen

»Hvis I hellere vil spise bønnepostej smurt ud på en halmballe, så gør det, men lad være med at tyrannisere os andre med jeres dårlige smag,« skrev hun, og med ét stod det klart, at fronterne var trukket hårdt op. «


Foie Gras er blevet kontroversielt. Og 2019 blev for mange et vildt, ophedet og dramatisk år, hvis man genkalder sig foie gras-debatten. Den har været her længe, jovist, men i år voksede den sig så påfaldende stor, at ingen kunne undslippe den krig, der blev kæmpet. Krigen larmede. Og den fik konsekvenser.

»De skulle have tæsk«

Og hvor begyndte foie gras-debatten så denne gang?

Det var på dyrevelfærdsorganisationen Animas Facebook-side, hvor der blev opfordret til at skrive til madmekkaet Torvehallerne, hvor butikken Ma Poule længe har langet foie gras over disken. Det fik alskens dyreelskere til at bestorme Torvehallerne: Foie gras-salget var for galt, for det beror på dyremishandling, lød summen af de mange henvendelser.

Presset fik chefen for Torvehallerne, Lotte E. Andersen, til at dukke nakken. I et Facebook-opslag parrerede hun den storm, der havde ramt Torvehallerne, ved at skrive, at hun opfordrer til, at stadeholderne ikke sælger foie gras.

»Tak på dyrenes vegne,« lød det fra en af brugerne, der blev en del af den candystorm (det modsatte af en shitstorm), der fulgte det massive had, der ellers var rettet mod Torvehallerne.

Men debatten var ikke slut der. Langtfra – takket være en kommentar fra kultur- og livsstilsredaktør på nærværende avis, Anne Sophia Hermansen. Hun blev symbol på den gruppe af mennesker, der ikke bøjer sig for en hær af dyreforkæmpere.

»Hvis I hellere vil spise bønnepostej smurt ud på en halmballe, så gør det, men lad være med at tyrannisere os andre med jeres dårlige smag,« skrev hun, og med ét stod det klart, at fronterne var trukket hårdt op.

Hermansens kommentar stod ikke ubemærket hen.

»Jeg synes, hun er svær at tage seriøst. Hun er en 'kryster-keyboard-kriger', som skal lade være med at lægge op til debat, hvis ikke hun kan klare modstrømmen,« lød det fra dyreforkæmperen Kira Eggers.

Også den danske kendis-darling Linse Kessler meldte sig i koret. »De skulle have tæsk med en våd B.T.,« sagde hun om mennesker, der spiser foie gras. Politikere havde også noget at sige: SF ville for eksempel helt forbyde foie gras-produktion i EU.

Carsten Thisted Vaupel, indehaver af Le Gourmand

»Vores kunder er ligesom os ved at brække sig over den politiske korrekthed, der skal være omkring det her. Vi har altid solgt meget, men vi sælger ca. 20-30 procent mere nu.«


Politisk korrekthed

Og hvad lærte vi så af denne shitstorm? At mennesker på sociale medier har magt. For en række restauranter klarede ikke presset og hev foie gras af menukortet. Senest har restaurant Salon, Bistro Pastis og Je t'aime valgt at stoppe salget af den franske spise.

Mens foie gras kun bliver mere politisk, er der nogen, der holder fast. Og som ikke lader sig kue af folkepresset.

»Vores kunder er ligesom os ved at brække sig over den politiske korrekthed, der skal være omkring det her. Vi har altid solgt meget, men vi sælger ca. 20-30 procent mere nu,« fortalte Carsten Thisted Vaupel, indehaver af Le Gourmand, Berlingske.