2017: Støjbergs strammerkage går amok

Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fejrede sine 50 stramninger på udlændingeområdet med en kage og et opslag på Facebook, som fik Danmark til at gå i selvsving på sociale medier.

Inger Støjbers berømte strammerlagkage, der skabte en kæmpe shitstorm i 2017. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres!«

Sådan lød ordene, der ledsagede billedet af en smilende Inger Støjberg med sin nu berømte strammerkage, i et Facebook-opslag fra 2017. Othello-lagkagen, der havde marcipaninskriptionen »50« flankeret af et dannebrogsflag, var indkøbt til at fejre, at den daværende minister havde gennemført halvtreds stramninger på udlændingeområdet. Stramninger, hun linkede til i opslaget.

Strammerkagen gik viralt med det samme, og debatten eksploderede på Facebook og Twitter, hvorfra den fandt vej til de landsdækkende medier.

»Hvor er det dog klamt og smagløst at flæske kage i forlængelse af en dybt alvorlig sag. Stramninger på udlændingeområdet rammer altså rigtige mennesker,« lød det blandt andet  i en kommentar fra Facebook-brugeren Pia Østergaard Madsen, der fik 7.500 opadvendte tommelfingre.

Alt fra kendisser, debattører, journalister, finansmænd og politikere havde en mening om kageopslaget, som kom til at præge mediedagsordenen og snakken ved kaffemaskinerne i flere uger, efter det var blevet postet. For er det okay at fejre, at man har gjort det sværere at komme til Danmark som flygtning eller indvandrer med en kage? Én ting er sikkert: Det var kontroversielt, provokerende og polemisk, og det var derfor, opslaget fik opmærksomhed og landede Inger Støjberg i en Shitstorm.

»Der er ingen tvivl om, at nogle politikere spekulerer i at gå ud og lave noget ramasjang på denne her måde og bruger kritikken som en dynamo til at få noget opmærksomhed,« vurderer ekspert i sociale medier Astrid Haug om opslaget.

Inger Støjbjerg sagde i 2017 til TV 2, at målet med opslaget var at sætte fokus på og starte en debat om udlændingestramninger, og at endnu en kagefejring ikke var udelukket. Hun havde med andre ord ikke meget til overs for dem, der følgte sig forargerede over hendes kageopdatering, da de alligevel ikke var enige i hendes politik.

»For det første er det folk, der er imod den udlændingepolitik, jeg fører. For det andet skal de mennesker tænke på, at de stramninger, vi har fået gennemført har betydet, at vi har fået færre asylansøgere til landet,« sagde hun til TV 2.

Opslaget blev delt mere end 5.100 gange, fik mere end 10.000 kommentarer og over 23.000 positive tilkendegivelser.

Den kontrovers, opslaget medførte, har langt fra skadet Inger Støjberg, der fik et fantastisk personligt folketingsvalg i 2019 og i dag er Venstres næstformand.