Malk og Mosell leverede gakkelak af den gamle skole

Den aarhusianske musikfestival åbnede med rablende fortællinger og sproglig originalitet fra Marvelous Mosell og Malk de Koijn.

Northside 17.06.2016 Malk de koijn på Grøn scene. Dansk rap var fornemt repræsenteret fredag aften på Northside af Malk De Koijn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare sige det, som det er: I år er hiphop-programmet på Northside Festival næsten så hvidt, som det kan blive. Og dansk. Og måske også til den fjollede side. Sådan så det i hvert fald ud på førstedagen af den syvende udgave af Aarhus’ store årlige musikfestival.

Men hey, det gør så absolut ikke noget, når de bookede navne hedder henholdsvis Marvelous Mosell og Malk de Koijn. Begge navne dyrker nemlig et humoristisk og vildt fabulerende univers, der giver den groveste optur over modersmålets muligheder. Den slags optur, som ingen amerikanske rappere nogensinde vil kunne give et dansk publikum.

Første levende billede var den selvudnævnte »bedste danser« Marvelous Mosell, der tidligt på eftermiddagen indtog Green Stage som én stor rablende kærlighedserklæring til den tidlige hiphop- og rap-kultur. Komplet med windbreaker-joggingdragt, guldkæde med kassettebånd for enden, graffiti-logoer, old school hiphop-dans og scratch i lange baner fra Malk de Koijns Tue Track på de to flade hjul af stål.

Marvelous Mosell i old school-uniformen på Northside Festival 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak.

Den slags tilbageskuende løjerligheder kunne nemt lukke sig om sig selv i sin egen indforståede retro-boble, men Mosell er en sand original, der med sin lettere fjogede dedikation er umulig ikke at holde af. Og så hjalp det bestemt også på det, at han havde pladetasken fuld af sine fantasifulde rap-knaldromaner.

»Catastrophical Ravage« om den magtliderlige nørd, der kan styre hele verden ved hjælp af et Sega Mega Drive-joypad. Eller den om »Robin Rubin«, der solgte kokain under crack-epidemien på Frederiksberg i 1983. De overraskende popkulturelle referencer fløj om ørerne på os, mens vi dansede boogie til de gamle funk- og disco-samplende numre. Da jeg gik derfra sad smilet oppe over begge ører.

Godt og forudsigeligt
Tidligt på aftenen fortsatte festen i mere eller mindre samme gear med Mosells åndelige storebrødre i Malk de Koijn. Det var den rasende populære rap-trios første koncert i to år, og det kunne mærkes. På den gode måde.

De var tændt og fik hurtigt kørt Northside-publikummet op med en hitparade, hvor de tunge beats rullede hårdt og Tue Track, Geolo G og Blæs Bukkis uortodokse flows, absurde personager og dadaistisk gakkelakkede rim flettedes sammen på svimlende original vis.

»Malk« var »Toback« som de selv sang. Desværre havde de bare ikke noget nyt med sig i posen. Og det gjorde det i sidste ende også til en ganske vist god, men også lige vel forudsigelig seance fra dansk raps ubestridte konger.

Hvad: Marvelous Mosell Hvor: Green Stage, Northside Festival, fredag

Hvad: Malk de Koijn Hvor: Green Stage, Northside Festival, fredag

Malk de Koijns fyrede op for rim-festen på Northside. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak.