Dalton for fuld skæg

Dalton-trioen blandede deres storsælgende folk-rock op med ramsaltet humor i et udsolgt Amager Bio.

Trekløveret Dalton, her fotograferet ved en tidligere lejlighed, består af Allan Olsen, Lars Lilholt og Johnny Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»I min familie har vi altid haft fuldskæg – også mændene.«

Johnny Madsen fortrækker ikke en mine, mens han lader morsomheden falde og minder mest om en blanding af Christian den 4. og en småbørnspædagog med sit løse tøj og sin sære, æh, frisure.

Ved siden af ham står karsehårede Allan Olsen i åben skjorte og ligner en automekaniker på ferie, og lidt længere henne på scenen tripper en vestklædt Lars Lilholt rundt og kunne let forveksles med en gøgler fra et middelalderspil.

Sammen udgør de jydetrioen Dalton, og torsdag aften i Amager Bio er præcis som enhver anden koncert med dem på den udsolgte turne, hvor musikken består af en blanding af numre fra deres to folk-rockende udspil og bakkes op af kommentarer og replikskifter, som er ligeså indstuderede og ramsaltede, som de er morsomme.

Og hvor sættet viser, at de smukkeste sange i kataloget kommer fra Madsen, de skarpeste fra Olsen og de mest melodiske fra Lilholt, ja, så bliver det hele bakket op af et fire mand stort band, som fortolker sangene levende og lydhørt.

God plads er der også til de tre herrers stemmer, som står sig særlig godt i »Kun ganske lidt«, hvor sangopgaven går fra Madsens rustne røst til Olsens stramme stemme og videre til Lilholts anderledes sentimentale vokal.

Fulde, fulde kvinder

Men tilbage til den syrlig-sjove snak mellem numrene, som på én og samme tid er koncertens styrke og svaghed.

For hvor Daltons jævnaldrende publikum ler højt og hjerteligt, når Olsen siger, at »der kun er én ting, som er grimmere end fulde mænd, og det er fulde kvinder«, og når Madsen fortæller, at han engang var i London og »her tænker jeg ikke på grillbaren af samme navn i Struer«, ja, så er det sjovere og mere veltimet end, hvad de fleste danske standuppere kan diske op med.

Prisen for humoren er imidlertid den musikalske intensitet, og øret ærgres indimellem, når numrene bliver reduceret til ren pausemusik i deres snakkeshow.

Men stivstikker er man dog, hvis ikke man går fra Amager Bio med et smil på læben – og den vellydende musik kørende et sted inde bagved.

Dalton i Amager Bio, torsdag.