Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Voldemort

Forhåbentlig vil det lykkes for politikerne at omkalfatre reformen. Det skulle jo nødigt gå som i Harry Potter, hvor Voldemort blot genopstår i en ny skrækindjagende udgave.

Lykke Friis: »Mange studerende kan ikke længere indfri deres ambitioner om at tage på udlandsophold, starte egen virksomhed eller gennemføre et forskningsprojekt pga. den rigide reform.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Reformen har samme effekt som Voldemort i Harry Potter-universet. Prøv at gå rundt på gangene på universitetet. Når det unævnelige nævnes ved navn, løber det koldt ned ad ryggen på studerende og professorer.« Nogenlunde sådan bød Alexander Thorvaldsen, formanden for Københavns Universitets (KU) Studenterråd, for et par måneder siden sine nye medstuderende velkommen.

Reformen, han refererede til, er fremdriftsreformen, som skal sikre, at de studerende fremover bliver fuldtidsstuderende, som læser på normeret tid. På forsiden af Der Nordschleswiger var kammertonen stort set den samme. Avisen betegnede nemlig reformen som et »Verwaltungsmonster«.

Og hvor har begge parter ret. Tag bare de mange universitetsmedarbejdere, der har brugt store dele af deres sommerferie på at tvangstilmelde studerende til eksamen.

Eller tag de mange studerende, der ikke længere kan indfri deres ambitioner om at tage på udlandsophold, starte egen virksomhed eller gennemføre et forskningsprojekt pga. den rigide reform.

Eller tag rektorerne, der har fået at vide, at de får en omvendt fartbøde på op mod 1 mia. kr., hvis deres studerende ikke bliver hurtigere færdige – en bøde, der vel at mærke kommer oven i den markante besparelse på 8 pct. af uddannelsesbevillingen i regeringens finanslovsudspil.

Selvom regeringen 6. oktober meldte ud her i avisen, at fremdriftsbøden står ved magt, er det derfor positivt, at den nu har indledt forhandlinger med partierne om de øvrige dele af reformen.

I går var uddannelsesministeren i samråd om sagen på Christiansborg. Som minimum bør forhandlingerne føre til fem ændringer – uden at der rykkes ved den oprindelige intention om, at studerende skal være fuldtidsstuderende.

For det første bør tvangstilmeldingen til kurser og eksamen afskaffes. Ansvaret for at komme igennem studiet til tiden bør ligge hos den enkelte studerende samtidig med, at universiteterne skal have mulighed for at kunne stille krav til den enkelte studerende om løbende studieaktivitet.

For det andet bør fleksibiliteten for de studerende øges ved, at kandidatstudiet kan gennemføres på deltid – vel at mærke uden SU. En sådan ordning vil gøre det muligt for studerende at kombinere f.eks. en iværksætterdrøm eller et udfordrende job med deres studie.

For det tredje bør regeringen droppe »tvangsmeritten«, hvor studerende, der f.eks. har læst et semester på et andet studium får fag tvangsindmeriteret på det nye studium – uden at de har mulighed for at sige nej.

Konsekvensen er, at de mister chancen for at tage andre valgfag på deres studium. For det fjerde bør regeringen sikre, at f.eks. medicinstuderende, som tager et såkaldt forskningsår for at dygtiggøre sig, ikke udløser en bøde til deres universitet.

Som reformen er skruet sammen i dag, skelnes der ikke mellem om studietidsforlængende aktivitet skyldes, at de studerende bogstaveligt talt ligger på sofaen, eller om de forsker – universiteterne får bøden under alle omstændigheder.

Endelig bør det sikres, at Danmark ikke går over til »skrumpe-specialer«, hvor universiteter, der fortsat tillader, at deres studerende skriver speciale i seks måneder, bliver straffet økonomisk. Alt andet vil være i stærk modstrid med den nye ministers fokus på dannelse og fordybelse.

Forhåbentlig vil det rent faktisk lykkes for politikerne at omkalfatre reformen.

Det skulle jo nødigt gå som i Harry Potter, hvor Voldemort blot genopstår i en ny skrækindjagende udgave.