Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Skal Inger Støjberg eller Zenia Stampe være integrationsminister i Løkkes samlingsregering?

Lars Løkke Rasmussen har sat ild til sin egen blok for chancen om at overleve som minister i en SVR-regering. Men en sådan regering vil være dødfødt.

»Nu har han så detoneret hele blå blok i en atomisk paddehattesky og de facto meldt Venstres folketingsmedlemmer kollektivt ind i Det Radikale Venstre,« skriver Niels Jespersen. På billedet Morten Østergaard og Lars Løkke Rasmussen under partilederrunden i DR Byen, mandag 3. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere

Efter en valgkamp, der har budt på næsten daglige flip-flops og kursændringer, tager Løkke alligevel fusen på alle – ikke mindst sit eget parti – med sin opløsning af blå blok og støtte til en midterregering.

Valgkampen var ellers ikke få dage gammel, da Løkke kastede sin første håndgranat ved at foreslå en SV-regering. Der ophørte han med at ville være statsminister for enhver pris for at nøjes med at ville være minister for enhver pris. Eller EU-kommisær. Nu har han så detoneret hele blå blok i en atomisk paddehattesky og de facto meldt Venstres folketingsmedlemmer kollektivt ind i Det Radikale Venstre.

Niels Jespersen Fold sammen
Læs mere

For hvis en SRV-regering blev til virkelighed, ville det på mange måder blive en genopførsel af Thorning-regeringen, denne gang med Morten Østergaard i rollen som Margrethe Vestager og med Venstres mandater i ryggen. En regering, der var dødfødt i befolkningen, og som vælgerne kasserede ved første lejlighed. Det ved Løkke selvsagt godt, hvorfor man heller ikke skal tage hans midterregeringsdrømme for mere, end de er. Der er tale om et valgkampsudspil, der har til formål at lokke de vælgere, Venstre har mistet til Socialdemokratiet, tilbage over midten.

Kommer det til at virke? Det vil valgdagen vise. Med mindre Løkke starter en krig mod Sverige i aften, bliver hans midterregering valgkampens sidste tema. Sagen er bare den, at udmeldingen er totalt utroværdig. Venstre har brugt en hel valgkamp på at advare mod de Radikales indflydelse, og Facebook flyder netop nu over med målrettede annoncer om alle de udrejsecentre for kriminelle udlændinge, som de Radikale vil oprette i hver eneste landsbyflække. Det parti vil Løkke nu i regering med. Er det Støjberg eller Zenia Stampe, der skal være integrationsminister?

»Sandheden er, at en SRV-regering aldrig vil komme til at fungere. Modsat hvad mange tror, vil den gro til i handlingslammelse.«


Sandheden er, at en SRV-regering aldrig vil komme til at fungere. Modsat hvad mange tror, vil den gro til i handlingslammelse. Venstre vil deltage på skrømt og med det eneste formål at få Mette Frederiksen til at blive en fiasko som statsminister. Løkke er en mand, der er ved at gå under, og nu forsøger han at trække socialdemokraterne med sig i dybet. Problemet er, at han også hiver sit eget parti med ned, for ved at opgive blå blok svigter han den lederrolle, som resten af det borgerlige Danmark har givet ham.

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvad statsministeren har at tabe. De seneste dages meningsmålinger har været jammerlig læsning. Holder tendensen, står vi over for et jordskredsvalg, der overgår Anders Foghs sejr i 2001. Set i det perspektiv giver det mening konstant at forsøge at »disrupte« valgkampen, for alt er næsten bedre end det sikre nederlag. Næsten. Løkke er villig til at smide sit eget parti og resten af det borgerlige Danmark under bussen, og det er han nu i færd med. Der forestår noget af et oprydningsarbejde i blå blok.