Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Lyset er slukket i kontanthjælpskælderen

I dag er der 14.000 danskere, for hvem der ikke er noget økonomisk incitament til at gå på arbejde, og det vil der ifølge Finansministeriet også være efter indførelse af kontanthjælpsloftet. Og langt over halvdelen af dem, der ifølge regeringen ikke har noget incitament, står alligevel op hver morgen, smører madpakke og går på arbejde. Heller ikke her giver regeringens egne argumenter mening.

Jens Jonatan Steen: »Der bliver kun ringere kår i bunden af samfundet og det bliver kun sværere for Danmarks svageste at kravle op fra den stadigt dybere kontanthjælpskælder.« FOTO: SCANPIX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er enlig forsørger, handicappet, krigsveteran eller barn af en kontanthjælpsmodtager, så er du lige blevet kørt midtover af Venstre-regeringens sans for social ansvarlighed.

Den årelange kampagne mod den gruppe af udsatte danskere, som lever med deres familier på kanten af arbejdsmarkedet, stod igen for skud da Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative kort før påske stemte det nye kontanthjælpsloft igennem. Samfundets allersvageste er blevet endnu svagere.

Men for at være fair og afbalanceret, bør man se på, om reformen alligevel ikke kan give god mening ud fra den hensigt som Dansk Folkeparti og Venstre oprindeligt lagde til grund for den?

For det første skulle kontanthjælpsloftet skabe arbejdspladser til de ledige danskere. Det lyder jo fantastisk – ingen kan ønske, at vores dygtige medborgere skal spilde deres tid på kontanthjælp. De skal da ud på arbejdsmarkedet og udnytte deres talenter. Problemet er bare, at kun 700 personer ifølge regeringens beregninger vil komme i arbejde på baggrund af det nye kontanthjælpsloft.

For det andet skulle kontanthjælpsloftet øge incitamentet for de ledige til at tage et job – det skulle altså »bedre kunne betale sig at arbejde«, sådan som en meget slidt floskel i dansk politik tilsiger. Men i forhold til denne ædle målsætning gør det nye kontanthjælpsloft faktisk en endnu mindre forskel.

I dag er der 14.000 danskere, for hvem der ikke er noget økonomisk incitament til at gå på arbejde, og det vil der ifølge Finansministeriet også være efter indførelse af kontanthjælpsloftet. Og endnu mere tragisk bliver det, når langt over halvdelen af dem, der ifølge regeringen ikke har noget incitament, alligevel står op hver morgen, smører madpakke og går på arbejde. Heller ikke her giver regeringens egne argumenter mening.

Og argumenterne fra blå blok falder endnu mere til jorden, når man sætter det i forhold til det faktum, at cirka 24.000 danskere vil blive ramt af regeringens nye tiltag. Men der er ingen fare for fremtiden ifølge Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe (MF): »Det er klart, at der vil være nogle, der skal stramme lidt ind på budgetterne, og det har vi tillid til, at de kan.«

Men der bliver meget at stramme op på, når man ser på DFs straffeattest over forseelser begået mod landets svageste. Med i de mange forslag, som DF har stemt igennem med Venstre, tæller det gamle kontanthjælpsloft, rødvinsreformen, afskaffelsen af efterlønnen, halveringen af dagpengene, beskæringen af børnepengene og nedskæring af boligydelsen for de fattigste pensionister.

Der bliver kun ringere kår i bunden af samfundet og det bliver kun sværere for Danmarks svageste at kravle op fra den stadigt dybere kontanthjælpskælder.