Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad med det danske sprog, Lunde Larsen?

Det ærgrer mig meget, når Lunde Larsen ikke med et eneste ord nævner det påtrængende behov for at sikre det danske sprog på de videregående uddannelser i de kommende år.

Jens Henrik Thulesen Dahl Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) redegør her i avisen 20. januar for behovet for en national sprogstrategi for de videregørende uddannelser. En strategi for uddannelse og forskning i fremmedsprog på de videregående uddannelser, nærmere bestemt. Ministeren vil bl.a. have fokus på, hvilke sprogkompetencer, Danmark reelt har mest brug for. Det lyder jo ganske fornuftigt.

Det handler med andre ord om en diskussion om, hvilke sprog vi har brug for, at mange lærer. Det giver god mening. Jeg ser eksempelvis gerne, at vi får mere fokus på tysk som et vigtigt sprog. Tyskland er som bekendt vores store nabo og en af vores vigtigste handelspartnere.

Men det ærgrer mig meget, når Lunde Larsen ikke med et eneste ord nævner det påtrængende behov for at sikre det danske sprog på de videregående uddannelser i de kommende år.

Hvis det danske sprog ikke bruges også i snævre videnskabelige og akademiske sammenhænge, risikerer vi, at sproget visner bort på disse områder. Der er en reel risiko for domænetab, hvor dansk i visse sammenhænge ikke længere vil være et levende og brugbart sprog. For mig at se bør et helt centralt element i en national sprogstrategi for de videregående uddannelser være at sikre, at dette ikke sker. Og det vil DF naturligvis kæmpe for, også bliver en del af strategien.

Forstå mig ret. Jeg er ikke modstander af engelsk eller andre fremmedsprog. Jeg mener også, at det er vigtigt at sikre, at vi ruster os til at klare os i den globale konkurrence. Og det kræver gode sprogkundskaber. Det skal blot ikke ske på bekostning af det danske sprog.

Jeg mener, at vi har en forpligtelse til at bevare og styrke vores sprog – også i videnskabelig sammenhæng.

Med ministerens planer kunne det også se ud som om, der er en risiko for, at små sprogområder som eksempelvis klassisk græsk vil blive lukket. Hvordan skulle vi så kunne fordybe os i en forståelse af vores kulturelle og historiske baggrund – af demokratiets vugge, som jo stod i det antikke Grækenland. Det ville være en skandale.

Så jeg er fuldstændig enig med ministeren i, at vi har behov for en sprogstrategi. En del af sprogstrategien må blot nødvendigvis være at sikre dansk som et aktivt sprog også på alle videnskabelige retninger.

Derudover er det helt afgørende, at strategien udspringer af en bred diskussion om, hvilke sprog – inkl. små sprog som klassisk græsk og hebræisk – der spiller en vigtig rolle, og hvilke sprog vi derfor af kulturelle, historiske og erhvervsmæssige grunde skal fastholde et forsknings- og uddannelsesmiljø omkring, også selvom det koster lidt.