Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad er forskellen på Paradise Hotel og Christiansborg?

Sara Offersen Fold sammen
Læs mere

For nylig blev jeg færdig med at se »Paradise Hotel«. Ja, jeg ser »Paradise Hotel«. Jeg er udmærket godt klar over, hvad det er, jeg ser: Organiseret og redigeret underholdning, som svælger i taktik og amoralske handlinger, hvor løgne, bedrag og det at svigte sine bedste venner er vejen frem til den kontante præmie. Men det er en god omgang underholdning på linje med de bedste amerikanske TV-serier.

Jeg har dog også andre interesser. Jeg følger gerne lidt med i, hvad der sker i den hjemlige politiske andedam, for som 18-årig er det ikke en dum idé at være bevidst om, hvad der rører sig, inden jeg skal sætte mit kryds for første gang.

For ganske kort tid siden blev der brugt meget TV-tid og spalteplads på, hvorvidt vores integrationsminister bevidst har løjet. Tidligere var det en anden minister, der efter at have forsøgt at omgå sandheden, alligevel nødtvungent måtte erkende, at han var kommet til at lyve. Efter pres fra regeringens støtteparti, som i realiteten sad med hans skæbne i deres hule hånd. Selvsamme minister havde efter sigende været lidt for kreativ med sine kilder i en afhandling. Eller havde han? Eller var det bare nogle fjender, som havde forsøgt at plante den historie? Alt sammen er det et uoverskueligt miks af løgne, alliancer og regelbrud, der accepteres, fordi det er taktisk smart.

Det bedrøvelige er bare, at der for mig at se ikke er den store forskel på »Paradise Hotel« og spillet på Christiansborg. Det er åbenbart stedet, hvor løgne accepteres, hvis det er en del af et spil, hvor man via nye alliancer og ved at løbe fra sine aftaler med de andre partier – og værre endnu, vælgerne – kan opnå større indflydelse.

Fra substans til intriger

Nu render jeg af gode grunde til hverdag ikke rundt på Borgen, så jeg kan ikke foretage et sandhedstjek af, om det, der står i aviserne, er sandt.

Men uanset hvad, føler jeg mig hensat til at være tilskuer til en udefinerbar suppedas af svig og spin. Og det er et problem. Det er et problem for demokratiet, at indtrykket bliver degraderet fra substans til intriger.

Måske skyldes dette også mediernes prioritering, men det er politikernes ansvar at opføre sig ordentligt. Det er et problem for os, der skal stemme for første gang. Det giver et politisk udgangspunkt for os unge, som er overfladisk – og måske får det konsekvenser for vores liv i det lange løb.

Jeg ved godt, at vi har et ansvar for selv at undersøge og gå på opdagelse i debatter og meningsudvekslinger. Det er en del af at være ung og studerende at undersøge og lede efter de rigtige løsninger.

Der er bare en stor gruppe på min egen alder uden den samme interesse eller forudsætninger for at kunne undersøge det. Den gruppe efterlades uden en reel chance for at få et retvisende billede af, hvad politik virkelig er, så de kan sætte deres stemme det rigtige sted.

Får vi ikke en mulighed for mindre fnidder til fordel for flere synspunkter, kan vi jo lige så godt lade være med at stemme – eller udskifte vores folkevalgte med familiemedlemmer fra Bryggen, Paradise-deltagere og Robinson-ekspeditionister. De efterlader det samme indtryk – og for unge på min alder er de måske nemmere at identificere sig med.

Men er det virkelig det, vi vil? At deltagere i lette TV-formater skal være nutidens meningsdannere? En skræmmende tanke. Men sådan som verden er i dag, er alt vel muligt.

Lad os håbe, det ikke sker. For det svarer jo til, at man sætter en realitydeltager til at styre verden. Og bare tanken om det er ikke til at bære.