Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Glem alt om headhunting og stemme-fiskeri blandt EU-skeptikere

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Det konservative Folkeparti, som holder landsrådsmøde her i weekenden, er der en eller to skæbnesvangre eller opløftende milepæle inden det folketingsvalg, der kommer senest i juni 2019.

Den første milepæl er kommunalvalget 21. november, hvor man helst skal fastholde 8,6 pct. af stemmerne og 13 borgmesterposter, deriblandt højborge som Frederiksberg og Gentofte. Den anden milepæl kan blive valget til Europa-Parlamentet i maj 2019, hvor man med en ny spidskandidat skal løfte arven efter en kongerække med senest tidligere partiformand og minister, Bendt Bendtsen, og tidligere koryfæer som Poul Schlüter, Poul Møller og Kent Kirk.

Det kommende valg af konservativ spidskandidat til EP-valget handler imidlertid ikke »bare« om, hvorvidt man kan finde en kandidat, der kan opnå de nødvendige otte-ni pct. af stemmerne til at opnå valg – altså en pæn portion mere end de aktuelle meningsmålinger i forhold til folketingsvalg.

Kandidatvalget vil afsløre, om partiet som hidtil med Bendt Bendtsen, Poul Schlüter, Poul Møller osv. er og bliver et pro-europæisk parti, som ikke går i konkurrence med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om at repræsentere en højre-nationalistisk linje med Brexit som rollemodel. Eller om det febrilsk falder for fristelsen, hvad der helt sikkert vil indebære splid og spektakel – og grave dybe grøfter i forhold til dansk erhvervsliv.

For Danmark er det bestemt ikke ligegyldigt, om Det Konservative Folkeparti vælger den ene eller anden linje, eller får valgt et eller flere medlemmer til Europa-Parlamentet. Ret beset er den/de valgte konservative, når de bruger deres position i parlamentet optimalt, de mest indflydelsesrige danske politikere i parlamentet, fordi de indgår i den mest magtfulde gruppe, EPP-Gruppen af konservative og kristendemokrater, med pt. 219 af 751 medlemmer. Specielt tidligere ministre med et godt netværk i EUs ministerråd og EU-Kommissionen – og med evne og vilje til at samarbejde med de danske medlemmer af den socialdemokratiske og liberale parlamentsgruppe – har ekstraordinært stor indflydelse.

Derfor bærer Det Konservative Folkepartis ledelse et centnertungt ansvar, når jagten på Bendt Bendtsens afløser for alvor går i gang. Glem alt om headhunting og stemmefiskeri blandt det borgerlige Danmarks EU-skeptikere. Dertil er sagen simpelthen for alvorlig. For Danmark og partiet må det handle om at opnå størst mulig indflydelse for de nationale interesser og konservative værdier præcis der, hvor de kan udfoldes med størst effekt, og det er og bliver i EPP-gruppen, hvor ikke bare Angela Merkels tyske kristendemokrater, men også de svenske Moderaterna hører hjemme.

For Danmark må også vort internationale engagement handle om at stabilisere de europæiske værdier, som er under pres fra Putins Rusland, Trumps USA og en kaotisk muslimsk verden. Det kræver som hidtil et konservativt medspil. Modspillere har vi nok af.