Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Vi har brug for en mere konstruktiv tilgang til hverdagens udfordringer

Foto: Linda Kastrup

På Folkemødet var en af mine rigtig gode oplevelser at høre min gamle kollega på Jyllands-Posten, senere chefredaktør på avisen og på Nordjyske og nu fratrædende nyhedsdirektør i DR, Ulrik Haagerup, fortælle om sit næste og nok sværeste karriere-mål: At få journalister til at skrive konstruktive nyheder – ikke ukritiske, men løsningsorienterede.

Til formålet etableres »Constructive Institute« ved Aarhus Universitet, og de første seks journalister er allerede optaget på efteruddannelsen. Som altid er der nok delte meninger om den slags i dansk presse – og ellers skal man i hvert fald nok blive uenige herom i TV2 News’ »Presselogen«.

Men jeg håber virkelig, at Haagerup kommer godt i gang med projektet, og at velgørende fonde med samfundsansvar vil fundamentere det, for det vil klæde vore medier at få flere artikler med et opbyggeligt sigte.

I det hele taget har vi brug for en mere konstruktiv tilgang til hverdagens udfordringer. Det politiske liv er gennemsyret af gold kritik. Oppositionen klandrer regeringen for alverdens problemer, og regeringen hævder, at det hele kun kan blive værre ved et regeringsskift. Sjældent – oftest kun i mindeord – hører vi en politiker rose politiske modstandere for deres bidrag til problemløsning.

Tag desværre nu afdøde Niels Helveg Petersen som eksempel: Han pegede på Poul Schlüter som statsminister og medvirkede dermed til den økonomiske genopretning, og senere indtrådte de Radikale i KVR-regeringen og skabte dermed ro om vor sikkerhedspolitik. Men i levende live måtte han tåle hård kritik for sin parlamentariske ageren, som nu med rette er karakteriseret som statsmandskunst.

Verdensmestre

Anderledes er det såmænd heller ikke i min dagligdag i dagligvarehandlen, hvor vi alle – jeg selv inklusiv – har svært ved at få os selv til at sige noget positivt om konkurrenters tiltag.

Til gengæld er vi – ligesom politikerne – fabelagtigt gode til at finde tal, som dokumenterer, at vi hver for sig er verdensmestre. Tag som eksempel økologi: Her er vi alle størst… i omsætning her og nu, i omsætningens fremgang de seneste tre eller ti år, i konkrete tal eller i procent, i hele landet eller på landet.

Forhåbentlig kan Haagerup med det nye institut ad åre fremme mediernes prioritering af artikler, der ikke »bare« afslører problemer – illustreret med cases, der forarger – hænger de ansvarlige ud og afstedkommer krav om politisk indgreb, men også beskriver de løsninger, som kan findes, men kræver mere research.

Faktisk er løsninger også en del af virkelighedens verden – og tænk, hvis den politiske debat i større udstrækning kunne komme til at handle om konkrete løsningsforslag frem for at svælge i problemerne!

Med konstruktive nyheder får vi som tillægsgevinst også en mere konstruktiv samtale og mindre sur tilgang til livets udfordringer. Udfordringerne bliver næppe færre, men måske lettere at løse – og det er jo også i sig selv et formål.