Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Er Ole Birk Olesen stadig anarko-kapitalist – ja eller nej?

Foto: Linda Kastrup og Mads Joakim Rimer Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Måske har vi i Trekløver-regeringen noget så sjældent som en anarko-kapitalist. Det vil sige en politiker, som hverken anerkender staters eller regeringers legitimitet, som altså vil afskaffe parlamentarismen, værnepligt, skat m.m. og privatisere både politi og domstole.

Jeg skriver »måske«, for den pågældende minister – transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance – lader spørgsmålet stå åbent, da han i Weekendavisen sidste fredag på spørgsmålet, om han som for bare seks-syv år siden stadig er anarko-kapitalist, svarer: »Det gør jeg mig ikke mange tanker om.«

Det burde han måske så bruge sin sommerferie på. Og samtidig gøre sig klart, at vi formentlig er en del borgerlige vælgere, der forventer af vore folkevalgte og en minister i en liberal/konservativ regering, at de besvarer et sådant spørgsmål med et klart svar. Ja eller nej.

For mange socialdemokrater var det en overvindelse at se en tidligere venstresocialist, Karen Jespersen, som socialdemokratisk minister, ligesom mange Venstre-folk nogle år senere havde svært ved at se hende som minister i en Venstre-ledet regering. Men hun lagde dog aldrig skjul på, at hun havde ændret holdninger – også i den grad.

Det nærmeste, Ole Birk Olesen kommer en indrømmelse i det bemærkelsesværdige interview i Weekendavisen, er, at han har »fået lidt af en afsmag for den hellige retorik«. Hvordan det så skal forstås.

Betyder det, at han i dag mener, hvad han altid har ment, men at han pt. bare finder det klogest at dæmpe retorikken og udtrykke sig mindre bramfrit, end da han tilbage i 2009 (og altså ikke som teenager) karakteriserede Kronprinsen som »alternativt begavet«, udtalte sig direkte vanærende om sin nuværende regeringschef, og om kvinder sagde, at de generelt er »i deres følelsers vold og uden tilstrækkelig kontakt med deres forstand.«

For mig er og bliver det en gåde, at den slags har kvalificeret Ole Birk Olesen til at blive folkevalgt og minister, men måske har han alternative kvaliteter, som jeg ikke har øje for – forblindet, som jeg sikkert er af, at han ikke bare er urskovsliberal, men mere end det. Måske?

Jeg er i øvrigt helt enig med »boligminister« Ole Birk Olesen – for det er transportministeren jo også – i, at vi bør have en »statsbank« som alternativ til de for staten dyre statsgaranterede realkreditlån til det almennyttige boligbyggeri. Men hvordan han som gammel anarko-kapitalist kan forsvare forslaget mod angreb fra bl.a. Venstres gruppeformand, Søren Gade, er også en gåde.

Det nærmeste, vi kommer en forklaring på Ole Birk Olesens talen-uden-om i Weekendavisen, er nok, som Harold Macmillan, premierminister i Storbritannien 1957-63, engang udtrykte det: »Intet er så vanskeligt at fordøje for en politiker som meget af det, han har sagt i går.«

For Ole Birk Olesen handler det om at sluge kameler. Velbekomme.