Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gentofte betaler 2,8 mia. kr. i udligning hvert år – er det ikke nok?

Foto: Niels Ahlmann Olesen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden (11. september) valgte Berlingske en forsidehistorie om Gentoftes indtægter ved dødsbo og den manglende udligning heraf,

Gentofte betaler i dag 2,8 mia. kr. årligt i økonomisk udligning til resten af landet. En regning der bare bliver ved med at stige. Regningen er faktisk steget med 1 mia. kr. siden den sidste udligningsreform for ti år siden. Gentofte Kommune betaler i dag mere end halvdelen af indkomstskatten i udligning til andre kommuner. Men Albertslunds borgmester – og Enhedslisten i Folketinget – vil have mere. De mener, at dødsboafgiften nu også bør medregnes i udligningen mellem kommunerne.

Helt principielt mener jeg, at man slet ikke burde betale dødsboafgift. Vi beskattes hele livet i form af indkomstskat, ejendomsskat, arbejdsmarkedsbidrag osv. Beskatning bør dog stoppe, når vi når hinsides.

Dernæst nytter det simpelthen ikke at tage et enkelt element ud af udligningsdiskussionen og fokusere på det. Udligningsberegninger består af mange elementer, det er et kompliceret regnestykke, og der sondres mellem både landsudligning og overbygningen, som hedder hovedstadsudligning.

Gentofte – og en række andre hovedstadskommuner, eksempelvis Rudersdal – betaler både til landsudligning og hovedstadsudligning. At Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), blæser til kamp for flere penge i udligning, er særdeles bemærkelsesværdigt, for det er ikke mange måneder siden, at han var en del af det fællesskab bestående af 34 hovedstadskommuner (inkl. Gentofte), der indgik et samarbejde til kamp mod forskelsbehandling i landsudligningen. Et samarbejde man kan læse meget mere om på stopforskelsbehandling.nu.

Gentofte står ofte for skud. Hvis man ikke kan finde andre løsninger, kan pilen altid peges i retning af Gentofte. Det synes jeg ærlig talt ikke er fair. Vi har en af landets mest effektive forvaltninger, og vi bruger mindre penge end landsgennemsnittet på både skole, dagtilbud og kultur. Alligevel formår vi at have en fantastisk service og tilfredse borgere. Og så består vores kommune af rigtig mange ressourcestærke borgere, som arbejder hårdt og bidrager til Danmarks vækst.

Jeg er med på, at en vis udligning er nødvendig, men Gentofte betaler langt mere end nogen anden kommune. Det er bare for nemt i et valgår at kræve flere penge fra Gentofte. Danmark skal hænge sammen økonomisk, og der skal tænkes i helheder. Udligning skal være rimelig, fair og proportional. Og udligning må naturligvis ikke have den konsekvens, at servicen bliver forringet i de kommuner, der betaler mest.

I stedet for de nemme point, som Steen Christiansen og Enhedslisten prøver at score her, så lad nu det embedsmandsudvalg, der sidder og regner på et oplæg til en ny udligning, blive færdigt, før vi begynder slagsmålet. Det ville klæde alle. For slagsmål skal der nok komme – og det bliver helt sikkert ikke kønt.