Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Folketinget holder lukket. Vi vender tilbage, når der igen er store problemer at løse

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min arbejdscomputer er i denne uge blevet opgraderet. Nu har jeg et startbillede på min skærm, som forestiller en sandstrand med smukke klipper i et turkisblåt hav. Når jeg tænder pc’en, sidder jeg inde i en grotte og kigger ud i solskinnet. Drømme, drømme, drømme.

De fleste kender fornemmelsen af, at man hellere vil være et andet sted. Når man står i køen i Føtex, ville det være langt mere rart at sidde på en café i Paris. Og når kvindehåndbold og Rikke Solberg breder sig over hele sendefladen, kunne man teoretisk set i stedet sidde på tribunen til en Champions League-finale.

Sådan har vores politikere det også for tiden. Måske er det, fordi årstiden er mørk, vejret tungt og vådt, eller også er det bare, fordi det går så godt i Danmark, at mængden af virkelige problemer – altså dem, der betyder noget for virkelige mennesker – er så lille, at man uden at nogen lider overlast, kan tage sig en lur og drømme sig et helt andet sted hen. Eller bare beskæftige sig med noget andet.

Udelars og Hjemmelars

Se nu bare på statsministeren. Den skattereform, som har været hans vigtigste politiske projekt i mange år, er måske ved at løbe ud i sandet.

Selve omdrejningspunktet for »den senere« Løkke Rasmussen er ved at køre fast i mudder med Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen, som ikke kan enes om rækkefølgen for forhandlingerne. Væk er de tider, hvor Thor P. og senere »Hjorten« sammen med »Tulle« og hans gule post-it-sedler ordnede paragrafferne over en plankebøf med bearnaise i Finansen. Kemien er ikke, som den har været. Derfor måtte statsministeren træde i karakter og kalde DF-lederen til Statsministeriet. Pressen stimlede selvfølgelig sammen og ville høre, hvad der er sket.

»Joh. Nu har jeg jo ikke fulgt det så tæt,« svarede Lars Løkke Rasmussen og lignede en der helst ville være et helt andet sted.

At Venstres formand er bedst i modvind, når lokummet brænder – ja, nærmest blændende til krisehåndtering på kanten af afgrunden – er en kendt sag. Men kyndige i dechifrering af landets statsminister mener også, at der er voksende forskel på Udelars og Hjemmelars. Løkke hjemme i andedammen og Løkke på den internationale scene.

Og Udelars var lige ankommet fra Indonesien og op til flere topmøder, så han kunne selvfølgelig ikke lige følge sit politiske hjertebarn – det der med at det skal kunne betale sig at arbejde – så tæt. Heldigt at der var hul i kalenderen til et par krise- og tilskæringsmøder med Kristian Thulesen Dahl og kollegerne i regeringstoppen.

Finanslovs-drama

I sådan en situation kan man godt drømme sig et andet sted hen.

Ligesom den konservative Naser Khader hellere vil slås med sin måske-ekskæreste, som han konsekvent omtaler som »islamisten«, om 680.000 tilskudskroner fra satsreguleringspuljen end at sidde til kedelige møder i Folketinget. Og ligesom uddannelses- og forskningsminister Søren Pind ind imellem drømmer sig tilbage til »det giftigste sted« i dansk politik og gerne kaster sig ud i en verbal slåskamp med Københavns overborgmester Frank Jensen. Eller som Dansk Folkepartis Søren Espersen, som ikke anerkender armslængdeprincipper, og hellere vil styre Danmarks Radios programmer end at tumle rundt i trummerummen på Christiansborg.

Mens dramaet om finanslov, skat og udlændingestramninger står på, pusler de andre steder på Slotsholmen med spørgsmålet om, hvorvidt det skal koste tre måneder i fængsel at gå med burka, eller om synderen kan slippe med en bøde. Det er ikke for sjov. Det sidder de og diskuterer.

Hvor Kristian Thulesen Dahl har været henne i tankerne under forhandlingerne om finansloven, kan man kun gætte på. I mange måneder havde han forhandlet med finansministeren om det ene og det andet. Men pludselig var der ikke tid nok. Hvad har han udrettet til alle møderne i Finansen?

Vi vil være et andet sted

Socialdemokraterne vil hellere ligge i hængekøjen end at kaste sig ud i at udvikle et konkret politisk projekt. Og på venstrefløjen mener man, at »kultur og fritid« og »parker og parkering« på Københavns Rådhus er langt vigtigere end rigtig politik, som handler om rigtige menneskers rigtige problemer. Hvorfor kaste sig ind i svære områder som arbejdsløshed og integration, når man kan overlade det til en Venstre-borgmester at profilere den hårde linje sammen med Inger Støjberg og Troels Lund Poulsen? Vi vil være et andet sted, forstå det nu.

Måske man bare skulle lukke Folketinget. Og sætte et skilt op på Store Trappe: »Folketinget er lukket. Vi er forsvundet ud til steder, vi hellere vil være, og vender tilbage, når der igen er virkelige problemer at tage sig af.«

Økonomien har det godt, det går fremad med beskæftigelsen, eksporten, betalingsbalancen, og hvad man ellers måler på. Et såkaldt råderum med milliarder af kroner hober sig op i de offentlige kasser. Der er stort set lukket af for flygtninge, 2017 bliver rekordår, hvad det angår. Selv bandekrigen er gået helt i stå. Og hvornår har der sidst stået nogen på Stotspladsen og krævet noget som helst?

I den situation kan man sætte sig ned i rundkreds og forsøge at opfinde nogle problemer, som man så bagefter kan løse. Eller man kan pakke tophuen og de røde gevandter ned i en stor sæk og rejse af sted til Nissernes Ø.

Bent Winther er samfundsredaktør på Berlingske.