Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Et Danmark i skred

Nogle kalder den opslåede teltby på en fodboldbane ved Thisted for et værdipolitisk signal. Andre siger symbolpolitik.

Jon Stephensen direktør ved Aveny-T. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvfølgelig kan flygtninge bo i telte.

Spørgsmålet er mere hvorfor?

Hvorfor, når der selvfølgelig findes andre muligheder for indkvartering på nedlagte skoler eller i de mange tomme huse i de ifølge Berlingske mere end 800 lukningstruede landsbyer rundt omkring i Danmark.

Nogle kalder den opslåede teltby på en fodboldbane ved Thisted for et værdipolitisk signal. Andre siger symbolpolitik.

Jeg siger et værdimæssigt skred. Et værdimæssigt skred der er med til at underminere det land, jeg elsker højt – men som på rekordtid er ved at ændre sig – hvor den ene hurtige lemfældige beslutning følger efter den anden. Og pludselig er alt det, vi før med rette var stolte af ved Danmark, som forandret.

En kædereaktion. Der tegner sig et opgør om et Danmark som det var. Et Danmark, hvor vi ikke lod flygtninge fryse i telte. Et Danmark der var førende på grøn teknologi og troede, at elbiler var fremtiden og dermed afgiftsfri. Et Danmark der beskyttede sine kyster, ja, som noget værdifuldt og urørligt. Et Danmark der ikke skar på økonomisk hjælp til de mest trængende – det være sig folk uden arbejde eller global bistand til fattige lande eller i nærområder.

Jeg er bange for glidebanen af beslutninger. Hvor den ene beslutning tager den anden indtil vi en dag helt har glemt, hvor vi kom fra – og ikke kan finde tilbage. Knap havde regeringen tilladt et antal byggerier langs kyster og strande – før den proklamerede, at der snart bliver givet en ny række tilladelser og muligheder. Knap var elbiler blevet pålagt store afgiftsforhøjelser, før benzinbiler i den dyre ende fik nedsat afgifter. Andre miljøfremmende tiltag er på samme måde blevet rullet tilbage.

Bistandshjælpen, hvor Danmark engang var nr. 1 i verden fik helt uden begrundelse en kæmpe nedskæring – jo, med den begrundelse at der ikke er råd. Det er en dårlig begrundelse når vi samtidig er enige om, at flygtningestrømme skal begrænses. Det er en uholdbar forklaring, når vi til foråret med garanti vil opleve at regeringen imødekommer Liberal Alliances krav om skattelettelser.

Jeg er bange for at summen af disse beslutninger påvirker os. At vi bliver mærket af det. At samfundet forandrer sig og alt det, vi værnede, om bliver glemt og til sidst bare er en svag erindring. Jeg er bange for at vi med stor hast er ved at afvikle dele af velfærdssamfundets smukkeste sider hvor vi passer på hinanden og hvor de stærkeste skuldre bærer mest og passer på de svageste i samfundet.

Selvfølgelig er vi udfordret som land og som borgere. Og selvfølgelig er alt ikke hugget i granit og uforanderligt. Jeg forstår bare ikke, hvorfor lige det her mønster af beslutninger, dette opgør – nøjagtigt som jeg ikke forstår, hvorfor flygtninge i telte. Det virker meningsløst og som noget der rammer os på de stærkeste værdier, Danmark gennem generationer er bygget og groet frem på.