Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Du skal ikke være i tvivl, Kattrup

Foto: Linda Kastrup

May-Britt Kattrup (MBK), sundhedsordfører for Liberal Alliance, har et indlæg om rygning og frihed i Berlingske 1. februar 2018.

MBK skriver, at »De (rygerne) har et personligt ansvar og et frit valg – de må selv vurdere, om de ønsker at ryge«, og »Hvis cigaretter er et tilvalg, så må man respektere det«. Men de fleste rygere vil gerne stoppe, de fleste rygere har fortrudt, at de startede. Hvor er det frie valg, når man ikke kan fravælge det, man gerne ville?

Det er korrekt, når MBK skriver, at »Den personlige frihed er under pres«. For er man først blevet afhængig, kniber det med den personlige frihed.

MBK er i tvivl om, hvad sundhed egentlig er. Er det rygning eller »vand til maden« man skal koncentrere sig om? Det er lidt bekymrende, at en sundhedspolitisk ordfører kan være i tvivl. De fleste vil nok mene, at et stof, som ved regelmæssigt brug kapper ti år af levetiden, hører til blandt de særdeles usunde, ja, nærmest giftige stoffer. Hvis sundhedsordføreren skal råde sine børn eller børnebørn, om de skal drikke vand til maden eller undgå rygning, så foreslå dem at undgå rygning.

Den eneste ulempe, MBK kan forestille sig ved rygning er, hvis der bliver røget nær én i røgfyldte lokaler, for det må ikke gå ud over andre. Går det ikke ud over en bedstemor, som mister ti år sammen med barnebarnet? Går det ikke ud over barnet at få ti år mindre sammen ned bedstemor?